rák
#Betegségek

Tudj meg többet a rákról!

2012.03.01.
2 perces olvasási idő

A rák egy gyűjtőnév, ami több mint 100 betegséget tartalmaz, melyekben a sejtek kezdenek kinőni az egészséges szabályozás ellenőrzése alól a test egy bizonyos részén. Bár sokfajta rák létezik, mind azzal kezdődik, hogy a rendellenes sejtekre nem hat többé a szervezet irányítása. Kezelés hiányában halálhoz is vezethet.

Normális sejtek a testben

A testet több millió élő sejt alkotja. A normális sejtek nőnek, oszlanak és meghalnak ez a szokásos rend. Egy ember életének korai évei alatt a normális sejtek gyorsabban oszlanak, hogy tudjon nőni az adott ember. Miuán felnő, a legtöbb sejt csak azért oszlik, hogy felváltsa az elhordott, haldokló sejteket vagy javítsa a sérüléseket.

Hogyan kezdődik a rák?

A rák akkor kezdődik, amikor a sejtek a test egy részén felülkerekednek az irányításon. A ráknak sok típusa létezik, de mindegyik visszavezethető az irányításon kívüli abnormális sejtek növekedéséhez.

A rákos sejt növekedés különbözik a normális sejt növekedésétő. Haldoklás helyett, a rákos sejtek folytatják a növekedést és új, rendellenes sejteket alkotnak. A rákos sejtek más szövetekbe is betörhetnek, ez olyasmi, amire a normális sejtek nem képesek. Az ellenőrzés alól kinövés, és a más szövetek megfertőzése tesz egy sejtet rákos sejtté.rák

A sejtek a DNS-ben keletkezett károk miatt rákos sejtekké válnak. DNS minden sejtben van, és írányítja azok minden cselekvését. Egy normális sejtben, amikor a DNS megrongálódik, a sejt vagy kijavítja a kárt, vagy meghal.

A rákos sejtekben a DNS nincs megjavítva, de a sejt sem hal meg, ahogy neki kellene. Helyette ez a sejt olyan új sejteket gyárt, amire a szervezetnek nincs szüksége. Ezek közül a sejtekközül mindegyiknek meglesz ugyanaz a sérült DNS-e, ahogy az első sejtnek is megvolt.

Az emberek örökölhetnek sérült DNS-t, de a legtöbb DNS kár okozói olyan hibák, melyek a normális sejtek szaporodása közben vagy a környezetünkben valami által jelennek meg. Néha a DNS károsodásának oka nyílvánvaló, ilyen például a dohányzás. Ellenben gyakran nem ilyen egyszerű megtalálni az okot.

Az esetek többségében a rákos sejtek egy daganatot alakítanak ki. Néhány tipusú rák, mint a leukémia, ritkán alakít ki tumort. Helyette ezek a rákos sejtek bevonják a vért és vérképző szerveket, így keringenek más szerveken keresztül, ahol nővekednek.

Hogyan terjed a rák?

A rákos sejtek gyakran bejárják a test más részeit, ahol elkezdenek új tumorokat kialakítani, amik felváltják a normális szövetet. Ezt a folyamatot nevezzük metasztázisnak vagy áttételnek. Ez akkor történik, amikor a rákos sejtek bejutnak a véráramba vagy a testünk nyirokedényeibe.

Miben térnek el a rákok?

Mindegy, hogy egy rák hol terjedt el, mindig arról a helyről nevezik el, ahol elkezdődött. Például, egy mellrákot, ami átterjedt a májba még mindig mellráknak nevezik, nem májráknak. Hasonlóképpen a prosztatarák esetében, ami átterjedt a csontra, de mégis áttételes prosztataráknak nevezik, nem csontráknak.

A különböző fajta rákok feltűnően különbözően viselkedhetnek. Például a tüdőrák és a mellrák nagyon különböző betegségek. Másféle sebességgel nőnek, és reagálnak különböző kezelésekre. Éppen ezért a rákban szenvedőknek kezelésre van szükségük, ami az speciálisan az adott területet veszi célba.

Olyan tumorok, amelyek nem rákosok

Nem minden daganat rákos eredetű. A nem rákos tumorokat nevezzük jóindulatúaknak. A jóindulatú daganatok is okozhatnak problémákat- nagyon nagyokká fejlődhetnek és megnyomhatják az egészséges szöveteket és szerveket. De ezek a daganatok nem tudnak betörni más szövetekbe. Mivel nem tudnak betörni szövetekbe, nem képesek átterjedni a test más részeire sem (áttét). Ezek a tumorok szinte sosem életveszélyesek.

Milyen gyaroki a rák?

Az Amerikai Egyesült Államokban becslések szerint minden második férfi és a nők egyharmada rákos lesz élete során. Ma több milllió ember él rákkal, vagy volt már rákja. Annak a kockázatát, hogy többfajta rák fejlődjön lehet csökkenteni az életmódunk változtatásával, például a cigaretta letételével, a napon töltött órák számának határok közé szorításával, testmozgással és egészségesebb, diétás étkezéssel. Minél hamarabb megtalálják és kezelik a rákot, annál jobb esélyek vannak még sok évnyi életre.

(S. Z.)