Whitney Houston
#Betegségek

Whitney Houston halálát antidepresszánsok és nyugtatók okozták

2012.02.17.
1 perces olvasási idő

A vényköteles gyógyszerek túladagolásának újabb áldozata Whitney Houston, amerikai énekesnő.

A pop hercegnője évek óta küzdött drog- és alkoholproblémákkal, amelyek jelentősen befolyásolták a színpadi teljesítményét és a szociális viselkedését. Az énekesnő napi szinten több alkalommal fogyasztott antidepresszánsokat, szorongásoldókat és altatókat. A gyógyszerek hatását/mellékhatását nagy mennyiségű alkohollal fokozta, amely életveszélyes kombináció. Valószínű, hogy a végzetes éjszakán a díva a pszichiátriai gyógyszerek mértéktelen szedése miatt eszméletét vesztette, majd vízbe fulladt.whitney houston

Szeszélyes viselkedés, zavarodottság

Az énekesnő viselkedésén a halálát megelőzően számos esetben megnyilvánultak a gyógyszerfüggőség jelei. Hirtelen hangulatváltásai és kiszámíthatatlan reakciói megnehezítették a vele való közös munkát.

A Grammy-díj átadását megelőző estélyen a közönség is láthatta, hogy az egyik percben még kedvesen mosolyog, a következőben pedig már rátámad a biztonsági emberekre. Az antidepresszánsok és az egyéb receptre kapható gyógyszerek nagymennyiségű, gyakorlatilag kontrollálatlan alkalmazása miatt az énekesnő viselkedése sokszor vezetett ehhez hasonló szituációkhoz.

Nem Whitney Houston az első olyan tehetség, akinek a halálát vényköteles gyógyszerek okozták. Többek között Michael Jackson és Heath Ledger korai eltávozásához is receptre kapható pszichiátriai gyógyszerek túladagolása vezetett.

Végzetes kimenetelű gyógyszerfogyasztás – Michael Jackson, Heath Ledger és társaik

2005-ben a Jackson ellen indított gyermekmolesztálási per során került nyilvánosságra, hogy az énekes állítólag minden este a megengedett adag többszörösének megfelelő szorongásoldót vett be. A gyógyszerekhez az alkalmazottai segítségével jutott hozzá, akik álnéven váltották ki a pirulákat.

2008-ban HeathLedger színész is benzodiazepinek (pszichoaktív vegyület) és opioidok áldozata lett. 2011-ben a benzodiazepinek a leggyakrabban felírt vényköteles gyógyszerek között voltak az USA-ban és Ausztráliában is. Az Ausztrál Kriminológiai Intézet által készített jelentés arról számol be, hogy az antidepresszánsok, nyugtatók drogként való alkalmazása túlszárnyalja az opioidokét (pl. heroin, morfin).

A sztárvilágban bekövetkezett halálesetek is arra figyelmeztetnek, hogy a droghasználók segítségre szorulnak. A szerfüggőséget nem büntetni kell, hanem kezelni. Csak a környezet támogatásával és az orvosok szakszerű segítségével előzhető meg a tragédia.

(WEBBeteg - V.D., Fotó: eonline.com)