Főoldal / BETEGSÉGEK / Vigyázz a májadra!
  2012-07-15

Vigyázz a májadra!

A mértéktelen alkoholfogyasztással nemcsak az agysejtjeinket romboljuk, hanem a májunkat is súlyosan károsítjuk. De nem csak ez, a nehéz, zsíros ételek, a mozgáshiány és a túlsúly is ártalmas.

- hirdetések -

A máj túlterhelésének rengeteg tünete van: haspuffadás, nyugtalan alvás, böfögési kényszer, vagy migrénes fejfájás. Kevesen tudják, de a máj károsodása más szervünk (például az agyunk) megbetegedését is okozhatja.

Legkülönlegesebb szervünk

A máj a szervezetünk „kémiai központja”, lebontja és elraktározza a tápanyagokat. Naponta körülbelül egy liter fehérjét termel, amely gondoskodik a véralvadásról, továbbá epét hoz létre a zsírlebontáshoz, és hormonokat, koleszterineket termel a sejtek számára. Felelős a teljes anyagcseréért, éppen ezért annyira összetett szerv, hogy máig nem tudnak létrehozni mesterséges májat. Fontos a méregtelenítő szerepe, lebontja az alkoholt, a gyógyszereket és az egyéb káros anyagokat, ezzel megvédve más, életfontosságú szervünket. Ez a legnehezebb szervünk, súlya összesen másfél kiló, percenként másfél liter vér folyik keresztül rajta, és körülbelül 500 milliárd sejtből áll.alkohol

Figyeljünk az étkezésre!

Az első és legfontosabb, kerüljük az alkoholt. Olyan napok után, mikor sok zsíros ételt és alkoholt fogyasztunk, tartsunk zöldség napot. Ilyenkor lehetőleg csak rizst és zöldségeket együnk. Főzés közben sütés helyett inkább gőzöljünk és pároljunk, ezzel is csökkentve az ételek zsírtartalmát. Lehetőleg fogyasszunk minél több keserűsavakban gazdag ételeket (cikória, cékla), és fűszereket (fahéj, gyömbér, bors).

Néhány tipp, hogy hogyan vigyázzunk májunkra:

- Fogyókúrázzunk, ha túlsúly van rajtunk. A zsírpárnák kimerítik a májat, szabaduljunk meg tőlük.

- Alkoholt csak mértékletesen fogyasszunk, egy-két pohár bornál, sörnél ne többet.

- Fontos az egészséges, zsírszegény táplálkozás, és a mozgás. Naponta mozogjunk, izzasszuk le magunkat, így a méreganyagok nem a májat terhelik, hanem az izzadtsággal távoznak.

- A reformkonyhának nem véletlen lett egyik alapeleme a pitypang. Segíti a zsírlebontást, és javítja az epeműködést.

- Ha rossz az emésztésünk, hetente egyszer-kétszer tegyünk meleg pakolást a hasunkra, ezzel átmelegítjük, ellazítjuk és megerősítjük túlterhelt májunkat.

(fokuszbanano.hu, Katona Rita)

  Kapcsolódó cikkek