ételallergia
#Betegségek

Az ételallergia tünetei az életkorral változnak

2012.06.17.
2 perces olvasási idő

Az ételallergiások legnagyobb számban a csecsemők és kisgyerekek közül kerülnek ki. Sok esetben mire óvodába kerülnek, elmúlnak a panaszaik. Ha mégsem így történne, az egyes életszakaszokban más-más tünetek jelentkezhetnek.

Dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológus szerint a táplálékallergia megszűnése nem kizárólag életkor függvénye, meghatározó tényező az is, hogy mi okozta a panaszokat.

A bosszantó ekcémától az életveszélyes sokkig

Kisgyermekek esetében, ha valamelyik étel allergiás reakciót vált ki, a leggyakoribb panasz a bőrön tapasztalható ekcéma, amely vörös árnyalatú, hámló és viszkető foltok formájában jelentkezik. Sokszor az emésztőrendszer érzékenysége figyelmezteti a szülőket, például a rendszeres hasfájás, puffadás és hányás.

A felnőtt korosztály tipikus tünete ételallergia esetén az orrfolyás, irritáció a torokban és az ajkak körüli kipirulás. A tengeri herkentyűk, illetve a mogyorófélék viszont életveszélyes sokkot is okozhatnak. Laktózallergia esetén a betegek főleg gyomor- és bélrendszeri panaszokkal fordulnak orvoshoz, elsősorban gyakori hasmenésről és kellemetlen puffadásról számolnak be.

Mi okozza a gyermekkori ételallergiát?

A statisztikai mutatók alapján megállapították, hogy a 4 éves életkor alatti táplálékallergia 5-8%-os előfordulása felnőttkorra 2-3,5%-os értékre esik vissza. Miért magasabb az ételallergiás kisgyermekek száma? A háttérben valószínűleg az az életkori sajátosság áll, hogy a gyerekek gyomor- és bélrendszere éretlenebb. Kevesebb a gyomorsavuk, ezért a bevitt tápanyag nem bomlik le teljesen, így a felszívódási folyamat során az allergén molekulák könnyebben okozhatnak túlérzékenységet.

A táplálékallergia felnőttkorban is megszűnhet

Az allergiás reakció előfordulása attól is függ, hogy milyen allergénről van szó. A szakemberek szerint, ha a tehéntejre vagy a tojásra vagy allergiás, nagyobb eséllyel szűnhetnek meg a panaszaid, mint ha halra, földimogyoróra vagy dióra lennél túlérzékeny. Ha a tej- vagy tojásallergia diagnosztizálásakor az allergiát jelző ellenanyag mértéke (IgE szint) viszonylag alacsony a szervezetedben, akkor valószínű, hogy idővel tünetmentessé válhatsz.

Felnőttkorban is van remény azok számára, akik tejre, tojásra, búzára vagy paradicsomra érzékenyek. Egyes betegek ugyanis, akik 1-2 éven át szigorú diétát folytattak, korábbi panaszaik megszűnését tapasztalták. Sajnos, a dió- és a halallergia esetében ugyanez nem mondható el.

Allergiás menetelés

Az allergiás menetelés fogalma azt a folyamatot takarja, amikor az allergiára hajlamos gyermek tünetei életkoronként különböző formában nyilvánulnak meg. A kisgyermekkori ekcémás bőrpanaszok után kisiskolás korban az allergiás nátha jellemző, majd az asztmás tünetek következnek. Vagyis a tapasztalatok szerint a gyerekek 80-90%-a esetében megszűnik a táplálékallergia, azonban az évek múlásával fokozott hajlammal számolhatnak a légúti allergiás betegségek kialakulásával.

(KamaszPanasz)