telefon
#Betegségek

A mobiltelefon agykárosodást okozhat

2011.06.20.
2 perces olvasási idő

A szakértők úgy vélik, hogy a mobiltelefonok komoly kockázati tényezőként szerepelnek egyes agydaganatos megbetegedések előidézésében.

A közleményt az IAEC (Amerikai Rákkutató Központ) adta ki. A kutatócsoport hosszas és kitartó munka során, arra a megállapításra jutott, hogy a különféle rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzások karcinogén hatásúak az emberi szervezetre nézve. A vezető kutató nyilatkozata szerint az említett megállapításukat kézzelfogható, orvosilag alátámasztott bizonyítékokra alapozták, miszerint az egyes gliomás megbetegedések (rosszindulatú agydaganat) kapcsolatba hozhatóak az elterjedt vezeték nélküli és mobiltelefon használattal.

A tanulmányban valamilyen szintű összefüggést találtak az intenzív mobiltelefon használat (a rádióhullámok karcinogén hatása) és egyes gliomás megbetegedések között. De az még nem tisztázott, hogy közvetlenül a mobil használata váltja ki vagy nem a rákot. Sürgősen mélyebbre ható kutatások szükségesek ahhoz, hogy lássák, mennyire és milyen formában befolyásolja a rák kialakulását a mobiltelefon használata. (Ha egyáltalán van közvetlen hatása.)telefon

Az IARC szerint világszerte nagyjából 5 billió ember használ manapság mobilt. Az egész életre kiterjedő, sugárzásnak való kitettség, melyet a telefonok okoznak (főleg, ha sokat és szorosan a fejhez tartva használják azokat) egyre csak növekszik.

Főleg a gyerekek vannak kitéve magas kockázatnak, mivel az ő koponyájuk még vékonyabb, valamint az ő esetükben sokkal nagyobb lesz a behatási idő, mivel már fiatal korban mobilt használnak, ellentétben a mostani felnőttekkel.

A lehetséges rákkeltő tényezők kockázati megítélései

Fontos, hogy az egyes kockázati tényezőket a megfelelő összefüggésekkel együtt kezeljenek. Az IARC jelenleg 240 olyan faktort tart számon, melyek karcinogén hatásúak lehetnek, például ruhatisztító vegyszerek, kártevőirtó mérgek.

Az IARC ugyan nem tesz közzé általános figyelmeztetéseket, ezeket az anyagokat illetően, de az emberek attól még megtehetnek némi óvintézkedéseket, önmaguk és gyermekeik érdekében.

A legnagyobb elektromágneses behatást a mobiltelefonos hanghívások okozzák, ha a felhasználók csak sms-t írnak vagy kihangosítót-fülhallgatót használnak, akkor akár 1/10-re csökkenthetik a káros dózis mennyiségét. Az már a fogyasztók saját felelőssége, hogy komolyan veszik a figyelmeztetéseket és megteszik a szükséges óvintézkedéseket vagy sem.

Másrészről azonban az emberek egy része, a sziklaszilárd tudományos bizonyítékok hiányában gondtalanul használja tovább mobilkészülékét és felesleges pániknak tartják a mobiltelefonok rákkeltő hatásáról terjengő híreket. Azonban egyértelmű bizonyítékok hiányában, nem lehet őket kritizálni a véleményükért, állítja az egyik szakember.

A mobilkommunikációs szervezetek képviselője szerint, amíg nem bizonyított egyértelműen és tudományos tényekre alapozva a mobiltelefonok rákkeltő hatása, addig felesleges az emberek rémisztgetése mindenféle fél információ terjesztése által. Az eddig elért/felmutatott részeredmények még nem szolgálnak döntő erejű bizonyítékkal.

A biztos, tudományos igazolás hiányában, más érintett szervezetek is kételkedésüket fejezték ki a mobiltelefonok állítólagos rákkeltő hatását illetően (Élelmiszer és Drogügyi Hivatal, Kommunikációs és Távközlési Bizottság). Amíg nincs közvetlen kapcsolat a mobilok állítólagos egészségügyi hatása és a rákos megbetegedések között, addig felesleges a pánikkeltés.

(N. L.)

Kapcsolódó cikkek