orrváladék
#Betegségek

Az orrváladék elfogyasztása kóros? - A szakértő válaszol

2015.11.14.
1 perces olvasási idő

Gyerekkorom óta megeszem az orrváladékom és nem tudok leszokni róla. Mi ennek az oka? Hogyan szokjak le róla, és kapok-e ettől valami fertőző betegséget?

Létezik egy ún. "Pica" nevű pszichiátriai betegség, mely azt jelenti, hogy a páciens táplálkozásra alkalmatlan anyagokat eszik meg, mely korának nem felel meg. Mert kisgyermekkorban még ez előfordul a fejlődés részeként, amikor a gyermekek mindent megpróbálnak-megesznek, de később ez már kórosnak számít. Az oka lehet valamilyen táplálkozási hiányállapot, gyermekkori pszichés traumák, egyéb pszichiátriai kórképek.

A terápia az októl függően a hiányállapot rendezése, pszichoterápia, illetve az egyéb kórkép rendezése. Keress fel a problémáddal egy szakorvost, aki tanácsokkal láthat el.

Az orrváladék egészséges egyéneknél az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék. Betegségek esetében besűrűsödik, kórokozókat is tartalmaz. Nagyobb mennyiségű elfogyasztása, mivel nem táplálék, gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat, a szájhigiené is károsodik.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)