rák
#Betegségek

Lehet gyerekem kemoterápia után?

2011.01.25.
2 perces olvasási idő

Talán eszedbe jutott már, hogy egy nap szülő szeretnél lenni. De elgondolkoztál már azon, hogy a rák-kezelésed hogyan befolyásolja a lehetőséget, hogy valamikor gyereked legyen?

A kemoterápia, a sugárzás és az egyéb kezelések nagyon hatásosak tudnak lenni, miközben a dolgukat végzik. Ám ami elég erőssé teszi őket ahhoz, hogy fel tudják venni a harcot a rák vagy más betegségek ellen, mellékhatásokat is idézhetnek elő. Ahogyan ezek a kezelések elpusztítják a kártékony sejteket, ugyanúgy pusztíthatják az egészséges sejteket is.

Az orvosod már valószínűleg elmondta neked, hogy milyen mellékhatásokkal kell majd számolnod a rákkezelésed következtében. A mellékhatások, akárcsak a megtermékenyítő/megtermékenyülő képességed csökkenése, múlnak a betegséged típusán, a kezelésed módján, és a gyógyszerek vagy a sugárzás mennyiségétől. Tehát ez mindenki esetében más, így a legjobb, ha minden kérdésedet és aggodalmadat megosztod a kezelőorvosaiddal.

Milyen kezelések hathatnak a termékenységre?

Az orvosod biztosan elmondja, hogy esély van arra, hogy a rákkezelésed hatással lesz a nemzőképességedre. Így egyszerűbben mérheted fel a lehetőségeidet, valamint a legrosszabb esetre is felkészülhetsz, mind érzelmileg, mind fizikailag.

Kemoterápia

Egyes kemoterápiás gyógyszerek sokkal inkább hajlamosak meddőséget okozni, mint mások. A Cytoxan (általánosan ciklofoszfamid-ként ismert) az alkilálószerek csoportjába tartozó gyógyszerek közé lett sorolva. Ezek a gyógyszerek sokkal inkább hajlamosak sterilitást okozni, mint egyéb kemoterápiás gyógyszerek. A nőknél menstruációs zavart is okozhat, míg a férfiaknál a hímivarsejtek képződését gátolhatja.

Besugárzásos kezelések

A sugárzásos kezelések szintén károsíthatják a spermákat és a heréket, persze ennek fejében ez egy valóban hatásos kezelés. Ám különösen, ha a sugárzás a nemzőszerv közeléhez irányul, még nagyobb az esély arra, hogy leállítja egy lány petefészkének működését vagy egy fiú spermium-termelését. Ezek a változások a sugárzás leállításával esetleg visszaállhatnak, ám sajnos lehetnek maradandóak is.

A kezelés típusától és „célppontjától” függően lehetséges, hogy a veszélyeztetett területeket meg lehet óvni, további részletekről kérdezd meg a kezelőorvosodat.
Egyes rákkezelések – a sugárzást is beleértve – amelyek a fejre irányulnak, amellett, hogy elpusztítják a rákos sejteket, a központi idegrendszert is károsíthatják – beleértve azokat a részeit az agynak, melyek a pubertást és a mensturációs ciklust szabályozó hormonokat termeli. Ha ez történik, akkor a doktorok hormonokat adnak a kezeltnek, így normálisan fejlődhet, szexuális életet élhet, így „normális” pubertáskora lehet.

Sebészeti megoldások

Azoknál a betegeknél, akiknek sebészeti beavatkozásra van szükségük a rákjuk kezelésére, esetenként el kell távolítani egyes szerveket, melyek következtében meddőség léphet fel – természetesen ez azon is múlik, hogy hol van maga a rákos terület.

(Gy.A., kidshealth.com)

Kapcsolódó címkék

daganat