menstruáció
#Betegségek

Amenorrhoea: mikor nem jön meg

2024.03.07.
2 perces olvasási idő

Az amenorrhoea a menstruáció hiányának orvosi elnevezése. Az teljesen normális, ha egy lány 15-16 éves koráig nem menstruál. Ha azonban még ez után sem jön meg, érdemes egy nőgyógyászt felkeresni.

A menstruáció zavarainak hátterében rendszerint hormonális vagy anatómiai rendellenesség áll. Ha valami megzavarja a rendszer tökéletesen összehangolt működését, a hormonok egyensúlya azonnal felborul.

A primer amenorrhoea azt jelenti, ha egy 16. életévét betöltött lánynak eddig még soha nem volt menzesze. Ennek oka legtöbbször valamilyen súlyosabb genetikai rendellenesség vagy anatómiai eltérés, bár előfordulhat más - enyhébb - tényezők miatt is. Szekunder amenorrhoea fennállásakor a páciensnek korábban már volt menzesze, de több mint három hónapja nem menstruál.

Milyen tünetek esetén fordulj orvoshoz?

  • Túl erős, nagy mennyiségű menzesz
  • 8 napnál tovább tart a menstruáció
  • Gyakori menstruáció (három hetente vagy gyakrabban)
  • Erős menstruációs fájdalom
  • Menstruáció elmaradása
  • Rendszertelen ciklus
  • Hüvelyi vérzés szex után

Milyen vizsgálatokra kell számítani amenorrhoea esetén?

A területileg illetékes nőgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető. Az orvos először alaposan kikérdez, majd elvégzi a szokásos nőgyógyászati vizsgálatot. Közben megfigyeli a másodlagos nemi jellegeket: az emlők fejlettségét és a szőrzet jelenlétét, vagy kifejlődésének hiányát.

Ezt követően vérvétel történik, hogy meg lehessen határozni a hipofízis és a petefészek által termelt hormonok mennyiségét. Hasi ultrahangvizsgálatra, genetikai vizsgálatra is rendszerint sor kerül, sőt, egyes esetekben laparoszkópia (hastükrözés) és hiszteroszkópia (méhtükrözés) elvégzésétől sem lehet eltekinteni.

A nőgyógyászati vizsgálat mellett szükség lehet endokrinológiai vizsgálatokra is (ha hormonális okok állnak a háttérben).

Milyen betegségek, állapotok lehetnek az amenorrhoea hátterében?

Vannak olyan élethelyzetek, melyek a szervezetet az átlagosnál jobban igénybe veszik. Ilyenek a fokozott stressz vagy lelki megterhelés, a túlzásba vitt testmozgás - balett-táncosok, tornászok, élsportolók -, valamilyen súlyos betegség - veseelégtelenség, leukémia -, a nagyon megerőltető munka, valamint a táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulémia). Ezekben az állapotokban a szervezet gyakran először a menstruáció zavarával vagy teljes elmaradásával reagál.

Ha a hipofízis hormontermelése valamilyen okból károsodik, akkor az ösztrogéntermelés is nagyon lecsökken. Ezt a zavart okozhatja többek között a hipofízis - bevérzés, tumor, oxigénhiány vagy thrombózis következtében létrejött - károsodása. Az orális fogamzásgátlók elhagyása után is felléphet időszakosan amenorrhoea, valamint a koponyát ért sérülés, az agydaganat, az agyhártya- és agyvelőgyulladás, a koponya besugarazása mind-mind létrehozhatják a menstruáció nélküli állapotot.

Létrejöhet amenorrhoea akkor is, ha a petefészkek nem fejlődtek ki, ha sebészi úton eltávolításra kerültek, illetve ha autoimmun betegség, kemoterápia vagy sugárterápia következtében károsodtak. Az is a menzesz hiányához vezet, ha a petefészek sejtjei nem termelnek ösztrogént, vagy ha hormontermelő petefészek-daganata van a betegnek.

A pajzsmirigy súlyos megbetegedése - alul vagy túlműködése -, és a mellékvese megnagyobbodása, daganatos betegsége vagy kimerülése - Addison-kór - szintén amenorrhoeához vezethetnek. Ha a menzesz nélküli állapotot a mellékvese túlműködése okozza, akkor a menstruáció elmaradásán kívül egyéb tünetek is megjelennek, úgy, mint a fokozott szőrnövekedés, pattanások kialakulása, mélyülő hang, cukorbetegség, csontritkulás, elhízás, magas vérnyomás.

Kezelése

A kiváltó tényezők sokféleségéből adódik, hogy az amenorrhoea kezelését az határozza meg, hogy valójában mi okozta a menzesz elmaradását. Mindig az alapbetegséget kell kezelni. Ha például a hormontermelés hiányzik, akkor a szükséges mennyiséget pótolni kell. Fel kell függeszteni a túlzott megerőltetést, tornát, a táplálkozási zavarokat pedig pszichiáterrel kezeltetni. A fejlődési rendellenességeket - ha ezek okozzák a problémát - meg kell operálni.

(WEBBeteg)