cukorbetegség
#Betegségek

A barátom cukorbeteg, hogyan segíthetek neki?

2010.12.08.
3 perces olvasási idő

Cukorbetegség. Igen, biztos hallottál már róla. De mennyit tudsz arról, hogy milyen ezzel a betegséggel együtt élni?

A cukorbeteg gyerekek gyakran magányosnak és kívülállónak érzik magukat. Amúgy sem könnyű tinédzsernek lenni, megküzdeni a sok testi változással és a hormonokkal – pláne nem, ha ráadásul minden nap együtt kell élni egy olyan betegséggel, mint a cukorbetegség. Naponta többször vércukorszintet mérni, az étrendre odafigyelni, inzulint beadni vagy gyógyszereket szedni– ezek a dolgok elegendőek ahhoz, hogy bárki félénk és különc legyen.

Ezek miatt néhány tini úgy tesz, mintha nem is lenne cukorbeteg. Ez azért nem jó ötlet, mert leggyakrabban azt eredményezi, hogy a beteg nem fordít kellő figyelmet a kezelésére. Ez pedig veszélyezteti a barátod egészségét.

Barátként nagyon fontos, hogy elfogadd és megértsd a barátodat. Minél többet tudsz a cukorbetegségről, annál kevésbé lesz félénk és magányos a barátod. Ez pedig mindenki egészségére nagyon jó hatással van!

Mi is a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan betegség, ami hatással van a szervezet glükóz felhasználására. Amikor eszel, az ételből származó glükóz a véredbe kerül. Ezután a hasnyálmirigyed termel egy hormont, amit inzulinnak nevezünk – ez segít a glükózt eljuttatni a vérsejtekbe, ahol energiaként kerül felhasználásra.

Amikor valaki cukorbeteg, a glükóz nem jut el a véréből a sejtekbe úgy, ahogyan kéne, és ottmarad a vérében. Ennek következménye a magas vércukorszint, ami olyan tünetekhez vezet, mint a szomjúság vagy a gyakori vizelési inger.

Megfelelő kezeléssel kontrollálni lehet ezeket a tüneteket. Továbbá meg lehet előzni a hosszú távú hatásokat is – például a vese-, szem-, ideg- és szívproblémákat – amik azoknál alakulnak ki, akiknek több éven keresztül magas a vércukorszintjük.

A cukorbetegség két fő típusa, ami gyerek- vagy felnőttkorban kialakulhat:

1. 1-es típusú cukorbetegség: Akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni. Az 1-es típusú cukorbetegeknek folyamatosan ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket és minden nap inzulint kell beadniuk maguknak (általában egy nap többször) injekciós tű vagy inzulinpumpa segítségével.

2. 2-es típusú cukorbetegség: Ebben az esetben a hasnyálmirigy termel inzulint, csak vagy nem megfelelő mennyiségben, vagy a szervezet nem tudja azt normálisan feldolgozni (ezt nevezik inzulin ellenállásnak). A legtöbb ember, akiknél a 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, általában túlsúlyos, mivel az elhízottság inzulin ellenálláshoz vezet. Ez a leggyakoribb típusú cukorbetegség a felnőtteknél, de egyre gyakoribb a gyerekeknél és a tinédzsereknél is, főleg akkor, ha túlsúlyosak. Egyes 2-es típus cukorbetegeknek inzulint kell adniuk maguknak. Másoknak elég, ha kontrollálni tudják a vércukorszintjüket helyes étrenddel és rendszeres testmozgással.

A cukorbetegségre nincs gyógymód. De az a jó hír, hogy a megfelelő kezelésekkel és odafigyeléssel kontrollálni lehet a cukorbetegséget, így nem akadályozza az iskolai életet, a sportolást, a társasági életet és a terveket a jövőre nézve. Itt jössz Te, jó barát!

Mit tehet egy barát?

Legyél informált. Tudd meg a tényeket és kerülj a mítoszok és hamis állítások mögé úgy, hogy beszélsz a barátoddal, az orvosoddal vagy családtagjaiddal, akik cukorbetegek vagy tudod, hogy hiteles forrásaik vannak.

Vedd észre, hogy a cukorbetegség nem furcsa és nem a világvége. A cukorbetegség komoly dolog, de több millió cukorbeteg van, aki teljes és aktív életet él. Ha a barátod nehezen tudja elfogadni a betegségét, próbáld meg támogatni és legyél megértő. Továbbá segíthetsz neki kideríteni, hogy vannak-e a környéken támogató csoportok, táborok, vagy iskola utáni klubok cukorbeteg tinédzserek számára.

Bátorítsd az egészséges életmódra. Könnyebb dolga lesz a barátodnak a vércukorszintjének kontrollálásával, ha aktívan sportol és kevesebb cukros élelmiszert, üdítőitalt fogyaszt. Miért nem tesztek az egészséges életmódért közösen? Főzzetek és egyetek egészséges ételeket együtt, sétáljatok vagy sportoljatok együtt, és bíztassátok egymást az egészséges dolgokra. Sok 2-es típusú cukorbetegnek oda kell figyelnie a súlyára, szóval, ha van egy barátja, aki mellette áll és támogatja amikor le kell adnia pár kilót, az nagy segítség lehet számára.

Segíts, de ne szekálj. Figyelj oda rá, hogy ne viselkedj úgy a barátoddal, mintha az apukája vagy az anyukája lennél, amikor az étrendjéről vagy a cukorbetegségéről van szó. Senki sem szereti, ha megmondják neki, hogy mit csináljon, és szemére hányják a viselkedését.

Tudd, hogyan kell reagálni. Ha a barátod vércukorszintje alacsony, akkor neked kell először észrevenned, mivel az alacsony vércukorszint gyakran elkerüli az emberek figyelmét. Ha a barátod nagyon fáradtnak, gyengének vagy kábultnak tűnik, akkor lehetséges, hogy probléma van. Beszélj a barátoddal – szólj neki arról, amit tapasztaltál nála és kérdezd meg, hogy nem kéne-e megmérni a vércukorszintjét vagy ennie pár falatot, hogy visszaemelkedjen a vércukra.

Ha a barátod nem szeretné ezeket megtenni, maradj nyugodt, és szólj egy felnőttnek – például egy tanárnak vagy az iskolaorvosnak, ha iskolában vagytok. Próbáld meg mindezt úgy intézni, hogy nem hívod fel a dologra a barátod figyelmét, mert ez elég kínos lehet.

Jó ötlet, ha megbeszélitek a barátoddal, hogy mit tegyetek, mielőtt még bármi történne. Ha gyorsan leesik a vércukorszintje, akkor kevésbé tudja majd tiszta fejjel kezelni a helyzetet, és lehet, hogy nem tudja majd, hogy mi a teendő.

Leginkább legyél csak önmagad. A barátod még mindig egy normális tinédzser, a cukorbetegség nem változtatja meg. Próbáld meg elkerülni azt, hogy a cukorbetegség központi téma legyen a barátságotokban. Mivel a cukorbetegség a barátod része, ezért nyilván fogtok beszélgetni róla – ugyanúgy ahogyan beszélgettek a barátod gitártudásáról vagy a természetről, ha azt szereti. Fontos, hogy ott legyél neki, amikor a cukorbetegségről szeretne beszélgetni, de ugyanilyen fontos, hogy önmagad legyél és, hogy sok más élményt éljetek át együtt.

(KamaszPanasz - Ő.B.)