Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Az egészséges étrend alapjai cukorbetegek számára 1.
  2011-04-01

Az egészséges étrend alapjai cukorbetegek számára 1.

Nem létezik kifejezetten csak diabéteszesek számára kialakított diéta. Ez azonban jó hír! Ténylegesen csak ajánlás van azokról az ételekről, melyek helyes fogyasztása esetén kordában tartható a vér glükózszintje (vércukorszint), ez azonban nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek jó, hanem bárki másnak is.

- hirdetések -

Ez azt is jelenti, hogy családoddal együtt, ugyanazokat az egészséges ételeket fogyaszthatod te is. Azonban a napi bevitt szénhidrátmennyiséget szigorúan kell ellenőrizni és betartani a határt a betegnek. A különféle tápanyagok közül (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) a szénhidrátnak van a legnagyobb hatása a vércukorszint változására, azonban a legtöbb diabéteszes betegnek figyelnie kell a bevitt zsír és fehérje mennyiségére is.

A vércukor szinten tartásához elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés, egészséges étrend kialakítása, megfelelő mozgás és a felírt gyógyszerek rendszeres szedése. Egy dietetikus szakértő segíthet összeállítani a számodra megfelelő és egyben egészséges, tápanyagokban gazdag étrendet.

Ismerd meg a diabetikus étrend abc-jét

A cukorbetegség kezelésének egyik módja a helyes étrend megtalálása, a diabétesz abc-jének figyelembevételével. Az „A” jelenti az A1c tesztet (hemoglobin teszt, átlagos vércukorszint mérése az elmúlt 3 hónapban), a „B” jelenti a vérnyomás és „C” a koleszterin szintet. A diabéteszes betegnek törekednie kell az említett 3 érték normál szinten történő tartásában.alma

Alkohol és cukorbetegség

Az alkohollal egyébként se árt mértéket tartani, de ez kifejezetten igaz, ha cukros valaki, az alkohol lebomlása során a zsírhoz hasonló mennyiségű kalóriát képes adni. Ezért csak óvatosan az alkohollal, lehetőleg ritkán és keveset és csak normalizált vércukorszint mellett. Érdemes kikérni az orvos véleményét, mennyire megengedett az alkoholfogyasztás a diabéteszben szenvedőnek.

Diabétesz és a Glikémiás Index „GI”

A kutatók már évek óta próbálják meghatározni azokat az élelmiszereket, melyek étkezés után a vércukorszint megugrását okozzák a diabéteszes betegeknél. Potenciális veszélyforrásnak számítanak elsősorban a cukor és egyéb szénhidrátok, valamint a keményítőfélék. A GI index rangsorolja az egyes élelmiszereket a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján, figyelembe veszi az ételben található szénhidrát típusát és annak a vércukorszintre gyakorolt hatását. Az alacsony GI indexű ételek kevésbé vannak hatással a vércukorszint változására, egyben az alacsony GI-s ételeket fogyasztókat kevésbé veszélyezteti az elhízás. A magas GI értékű ételeket fogyasztók ezzel szemben többlet testzsírral rendelkeznek, amit a BMI indexük is megerősít. Kérd ki szakértő véleményét, (orvos, dietetikus) hogy a saját esetedben mennyire hagyatkozhatsz a GI indexre.

Helyes étkezés diabétesz mellett

Ha diabéteszed van, akkor fontos a megfelelő étrend betartása a helyes vércukorszint fenntartásához. Íme néhány tipp számodra:

  • Érdemes minél változatosabban étkezni, így megfelelő minőségben és mennyiségben kerülhet az asztalra zöldség-gyümölcs, hús, alternatív fehérje források (szója, mogyoró), tejtermékek, gabonafélék.
  • Ügyelj a napi kalória bevitelre, így a testsúlyodat is egészséges keretek között tudod tartani.
  • Válassz rostban gazdag ételeket, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék. Napi 25-35g rostra van szüksége a szervezetnek, egyben nem elhanyagolandó a kiegyensúlyozott vitamin és ásványi anyag bevitel sem. Egyes tanulmányok igazolják, hogy a rostban gazdag étkezés jó hatással van a diabéteszes betegek vércukorszintjére.

Napi étkezési fejadagok és diabétesz

Csak az előre megszabott étrend szerinti mennyiségeket fogyaszd, ha diabéteszed van. A túlzott kalória-bevitel csak a felesleges zsír mennyiségét (testsúly) növeli, 2-es diabétesz esetén a zsírfelesleg csökkenti az inzulinra való érzékenységet, ami állapot romláshoz vezethet. Súlyfelesleggel és elhízással küzdők esetén a súlycsökkentés jó hatással van a vércukorszint normalizálására és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A megfelelő étrend és mennyiségek kialakításában kérd ki szakértő véleményét (dietetikus).

  • Nőknél előforduló terhesség alatti diabétesz esetében kiemelten fontos a napi többszöri moderált étkezés és köztes csemegézés.
  • Ne hagyj ki étkezést!
  • Naponta rendszeresen és előre fixált időpontokban étkezz, valamint ha gyógyszereket szedsz, akkor azok szedését igazítsd az étkezéseidhez!

(N. L.)

  Kapcsolódó cikkek