sms
#Betegségek

A halálos SMS-ezés

2009.09.23.
2 perces olvasási idő

Összegyűjtöttem pár érdekes esetet ami megtörtént az ismerőseimmel SMS-ezés közben. Ilyen például az, hogy Peti nekiment egy földön fekvő hajléktalannak, Imi a falnak ment neki, sőt velem az történt, hogy lefejeltem egy stoptáblát. Igen, lehet hogy vicces, de az ilyen szituációk könnyen végzetesek is lehetnek, hogyha sétálgatás közben nyomkodod a mobilodat. Akár hiszed, akár nem az emberek meg is sérülhetnek ilyenkor.

Az SMS-írás egyáltalán nem tűnik veszélyes dolognak balesetvédelmi szempontból, viszont szakemberek arra figyelmezetnek hogy egyes helyzetekben, például úttesten való átkelésnél pötyögünk a telefonunkon, súlyos akár halálos sérüléseket is beszerezhetünk.

Mi a probléma oka?

Nem számít hogy milyen fiatal és figyelmes vagy, még az se számít, hogy milyen élesek az érzékeid. Az emberi agy nem képes mindenre 100% - osan odafigyelni ami körülötte zajlik. Szóval, sétálgatás közben nagyon sok olyan helyzet adódhat ami teljes odafigyelést kíván ( például ha egy ember fekszik előtted…).

Amikor írsz, arra gondolsz, hogy mit írj, és arra koncentrálsz, hogy hogyan bűvészkedj a hüvelykujjaddal. Ugyan ez történhet,ha olvasod az üzenetet, a képernyőt nézed és arra gondolsz, hogy mit válaszolj. Ilyenkor esetleg észre sem veszed a közeledő stop táblát.
Akármilyen rutinos is vagy SMS-ezésben, és nem kell nézned a billentyűket amikor írsz, de a gondolataid teljesen máshol járnak. Az agyad két dolgot csinál egy időben, ekkor talán egy hatalmas lépcsőház is meglepetésként érhet.

Az SMS-ezés elvonja a figyelmed fontos dolgokról, hogy mi zajlik körülötted, sok olyan helyzet lehet, amikor figyelned kell, például éjszaka hazafele menet. Írás közben a reakció időd megnő, és sokkal lassabban reagálsz a veszélyeztető tényezőkre.sms

Igaz történetek

Egy nő San Franciscoban meghalt, mert SMS-ezés közben egy kamion elé lépett. Igen, az ilyen persze ritka, de annál gyakoribb azoknak az autóbaleseteknek a száma melyek az SMS-ezés miatt történtek.

2007-ben egy csapat fiatal nekiment egy traktor utánfutónak, és meghalt New Yorkban. A sofőr telefonján SMS-ezett amikor a baleset történt.

Hat év börtönbüntetésre ítélt egy nőt az amerikai Redding város bírósága, amiért belerohant gépkocsik álló sorába, miközben telefonján SMS-üzeneteket küldött. A balesetben életét vesztette egy másik nő.

Ez csak pár eset a sokból, viszont már van fogalmad róla hogy, az SMS-ezés halált is okozhat!
Azok az emberek akik vezetés közben SMS-t írnak sokszor nem az utat figyelik, ezért a vezetés közbeni SMS-ezés veszélyesebb mint az ittas vezetés!

Amerikában sok államban betiltották az SMS-ezést vezetés közben, és börtönbüntetéssel sújtják, azt, aki megszegi a szabályt. Magyarországon erre még nincs törvény.

Tippek a helyes SMS-ezéshez

Tudom nehéz SMS-ezés nélkül élni. A legjobb dolog amit tehetsz hogy megválasztod a megfelelő helyet és időt az SMS-ezésre. Itt van pár ötlet ahhoz, hogy ne legyen veszélyes a számodra és ne terelje el a figyelmed:

1. Tárold a telefonod olyan helyen, ahol könnyen elérhető: Ilyenkor nem kell kotorásznod a táskádban, ha gyorsan elő kell venned.
2. Hogyha muszáj SMS-t küldened , akkor fejezd be azt amit csinálsz, állj meg az autóval, és csak akkor folytasd az utat, vagy a tevékenységet, miután elküldted az üzenetet.
3. Hogyha olyan tevékenységet folytatsz ami teljes figyelmet kíván, kapcsold ki a mobilod, mert akkor kisebb a csábítás az SMS-ezésre.

Mindig úgy SMS-ezz hogy ne veszélyeztess másokat és saját magadat!

(G.V.)