hízókúra
#Testi problémák

Túl sovány vagy? - Tippek, ha hízni szeretnél

2022.07.21.
5 perces olvasási idő

A hízni vágyók gyakran hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hogy a súlygyarapodás - ahogy a fogyni vágyóknál a súlyvesztés - nem mindegy, hogy hogyan és milyen áron történik. A legtöbb esetben csak az a cél lebeg a szemeik előtt, hogy a mérleg végre nagyobb számot mutasson, pedig a türelem, az eltökéltség és az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontosságú a siker érdekében, mint amikor valaki fogyni szeretne.

A fogyókúrával ellentétben nem számít igazán felkapott témának a hízókúra, ám ettől még széles tömegeket érint. A plusz kilókat leadni képtelenek most bizonyára nagyot legyintenek, esetleg irigykedve elmormolnak egy mondatot, hogy bárcsak ők lehetnének ebben a helyzetben. Ám jobb ha tudjuk, hogy közel sem kisebb feladat egészségesen hízni pár kilót, mint ugyanannyit leadni.

Aki genetikailag vékony, annak az anyagcseréje túl erőteljesen működik, és anélkül ehet annyit, amennyi csak belefér, egy dekányit sem fog gyarapodni.Ha a hízást célzod meg, akkor a táplálkozásod lényege nem a mennyiségben rejlik majd, hanem a minőségben, valamint az étkezések gyakoriságában. A soványságnak is ugyanúgy vannak kellemetlen tünetei, amit valószínűleg te is nap, mint nap tapasztalsz: gyakori az alacsony vérnyomásuk, a nyugalmi pulzus, fázósabb vagy – hiszen nem melegít a lerakódott zsír, hideg a kezed, lábad. Az is előfordulhat, hogy egy hirtelen mozdulat következtében megszédülsz. Az anyagcsere gyorsasága miatt a szervezeted katabolikus állapotba kerülhet, ami tovább gátolja a súlygyarapodást, mert leépíti a zsírt és az izmokat.

A soványság okai

A harc minden egyes plusz kilogrammért az amúgy egészségesnek számító sovány embereknél is nagyon emberpróbáló tud lenni. Ha a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, vagy anyagcsere-zavarok nem állnak fenn, a hiányolt súlygyarapodás genetikai okok miatt várathat magára.

Vannak olyanok, akiknek nagyobb, és olyanok is, akiknek alacsonyabb hatásfokkal dolgozza fel a szervezete a bevitt táplálékot. A vékony, sovány testalkatúak az utóbbi kategóriába tartoznak. Az ő testük egyszerűen nem a gyarapodásra van berendezkedve. A soványság mindig az energiadeficit jele. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek több energiára lenne szüksége, mint amennyi a táplálékkal érkezik.

Csakis nagy kanállal…

Ennek az a következménye, hogy a szervezet saját utolsó tartalékait éli fel, hogy energiaszükségleteit fedezze – részletezi Sven David Müller, táplálkozás-szakértő. A hízás és mindenekelőtt a gyors hízás óriási kihívás elé állítja a súlyban gyarapodni kívánókat. A legtöbben ott követik el a hibát, hogy túl nagy tempót diktálnak maguknak a lépésről lépésre haladás helyett.

A gyors, ám egyidejűleg egészséges hízás feltétele az ésszerű, és az egyén szervezetére szabott étrend kialakítása. A fő energiaforrást a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék adják. A magas kalóriaértékű zsírok esetében lehet bővebben bánni a mércével, mivel ezek számítanak a leginkább táplálónak. Az intenzívebb hízási szakaszokban ezek képezhetik a bevitt energia 30-35 százalékát, ám rövidebb ideig ez 50 százalékra is feltornázható.

Ha hízásról van szó, a szénhidrátok elkerülhetetlenek: kiválóan laktatnak, és viszonylag gyorsan feldolgozza szervezetünk. Szakértők ajánlása szerint a tésztaféléket tartalmazó ételt még két evőkanál olajjal is meg lehet locsolni. Nem csak azért, hogy jobban csússzon, hanem a még magasabb kalóriatartalom elérése érdekében. A fehérjebevitel halételek, húsfélék és tejtermékek fogyasztásával pipálható ki.

Kitartás nélkül nem megy

A napi energiaszükséglet egyénenként igen eltérő lehet, s számos tényezőtől függ: az alapanyagcserétől, a nemtől, a kortól és a testi aktivitás mennyiségétől. Különböző irányszámok figyelembevételével azonban mindenki kiszámolhatja a saját maga számára minimálisan szükséges napi kalóriamennyiséget.

Alapvetően érvényes, hogy egy kilónyi hízás érdekében a normál mennyiséghez (férfiak esetében átlagosan 2900 kcal, a nőknél 2300 kcal) képest 7000 kcal-val van többre szükségünk. A 7000 kcal két hetes periódusra elosztva napi 500 pluszt jelent, így a férfiaknak napi 3400, a nőknél 2800 kcal az előirányozott.

Ha pár nap elteltével sem akar többet mutatni a mérleg, akkor sem szabad feladni, hanem végig kell csinálni, s a kéthetes időszak végére már ott is lesz az áhított hízás. A legtöbben ott követik el a hibát, hogy nagyon gyors sikerekre számítanak, ám amikor az elmarad, egyből feladják, és visszatérnek a régi táplálkozási szokásaikhoz.

Az egészséges és kalóriában gazdag étkezések mellett a sportolás is hozzájárulhat a testsúly-gyarapodáshoz.

A következő súlynövelő tippek betartásával garantált a siker

1. Kiegyensúlyozott étkezés

Az arányok megfelelő megválasztása meghálálja magát: a magas kalóriatartalmú hozzávalók mellett nem feledkezhetünk meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem. Ezzel a napi vitamin- és ásványi anyag-bevitelt is elintézhetjük. Az étlapról ugyanakkor nem hiányozhat a burgonya, a rizs, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, vagy a tejtermékek sem.

A napi étkezésekbe iktassunk be húsféléket, tésztaféléket, rizst, tejtermékeket, sajtokat. A gyümölcsök közül érdemes rendszeresen fogyasztani banánt, almát (ez jó étvágyat csinál), datolyát. A hüvelyesek közül akár fogyasszunk naponta szárazbabot, sárgaborsót, lencsét, borsót, kukoricát. A sűrű főzelékeket együk húsos feltéttel, hiszen így még táplálóbbak lesznek.

2. Több étkezés

A nagy étkezések mellett két óránként apróbb étkezések beilleszthetők a napirendbe. Így a főétkezésekkel együtt naponta 5-6 evésre kerül sor. A tejszínes joghurtok, a müzliszeletek kiválóan alkalmasak az éhség gyors csillapítására.

Reggelire bátran fogyaszthatsz rozsos vagy barna kenyérből készült szendvicseket, megpakolva minden jóval: felvágottal, néha szalámi vagy kolbászfélékkel, margarinnal, sajttal. Minden esetben érdemes mellé zöldségféléket is enni - paprikát, paradicsomot kígyóuborkát, de akár belefér egy pohár kefir vagy joghurt is, ha jólesik. A zöldségek a tápanyag- és vitaminbevitel szempontjából fontosak. Aki hízni szeretne, az bátran ehet pékárukat is – itt a lekváros buktától kezdve a kakaós csigán át a túrós táskáig bármi szóba jöhet. Persze nem kell nyakló nélkül ezeket sem fogyasztani, hiszen ezek gyorsan megemelik a vércukrot, majd a vércukor zuhanását okozzák és hamar bekövetkező éhséghez vezetnek, emiatt tízóraira célszerű egy rozsos szendvicset is betárázni a táskánkba.

Ebédre válasszunk a tartalmasabb levesek közül, másodiknak jöhet a hús-burgonya, a hús-rizs, bármelyik főzelék húsos feltéttel, illetve tésztafélék. Salátát is minden esetben fogyasszunk a vitaminok és a rostok miatt. Választhatunk akár pörkölteket vagy egytálételeket is, csak egyre érdemes ügyelni, hogy azok ne legyenek tele állati zsírokkal, mert az koleszterin-problémához vezethet, illetve nem tesz jót az emésztésnek.

Vacsorára tökéletes egy adag főzelék, némi hússal, de ne terheljük túl a gyomrot, hiszen teli hassal nehéz elaludni.

3. Egészséges zsírok

Mindenkinek szüksége van zsírokra. Az ételek elkészítéséhez a jó minőségű növényi olajok (olíva-, napraforgó- vagy repceolaj) ajánlottak. Nem maradhatnak el a zsírosabb halfajták sem, mint a lazac, a hering vagy az angolna.

4. Étvágyfokozás

A legkülönbözőbb ingerek alkalmasak arra, hogy növeljék éhségérzetünket. Tegyünk íróasztalunkra némi egészséges nassolnivalót: diót, mogyorót, és hasonló csonthéjasokból mixelt diákcsemegét.A savas gyümölcsök is (grépfrút, klementin, kivi, citrom, mandarin, narancs, gránátalma) javíthatnak az étvágyon, ráadásul plusz kalóriát is jelentenek,

5. Tanuljunk meg enni!

Nem vicc: adjuk meg a módját minden étkezésnek. Felejtsük el a rohanást, rágjukmeg az ételeket alaposan és élvezzük az ízeket. Az evés ne csak kínos kötelesség legyen, hanem valódi élmény!

6. Édes ételek

Az édesítőszerek okos megválasztásával is extra kalóriákhoz juthatunk: a szőlőcukor különösen kalóriában gazdagnak számít, ám csak fele olyan édes, mint a normál cukor. Következésképpen többet is kell használnunk belőle.

7. Kellő mennyiségű folyadék

Napi két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott. A tejes turmixok, gyümölcslevek vagy a kakaó állandó helyet kaphat az étlapon.

8. Küzdjünka stressz ellen!

Ahhoz, hogy hízni tudjunk, csökkentenünk kell a bennünket érő stressz hatásait.Az idegeskedés, szorongás, folyamatos pörgés ugyanis nem tesz jót: rombolja a szervezetet. Tanuljunk meg valamilyen lazítási technikát - jógázzunk,meditáljunk,sportoljunk.

9. Válasszunkadalékanyagmentes ételeket

Minél természetesebb, szezonálisabb, frissebb egy étel vagy alapanyag, annál jobban szolgálja az érdekeinket. Szerencsére hazánkban minden évszak bővelkedik friss zöldségekben és gyümölcsökben, van miből válogatni! Próbáljunk ki új recepteket – engedjük, hogy az új ízélmények magukkal ragadjanak.

(KamaszPanasz - forrás: fitforfun.de)