Táplálkozás

#Táplálkozás

727 db cikk a témában

10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén
#glutén
2023.07.23.

10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén

Ha lisztérzékeny vagy, nagyon figyelned kell arra, hogy mit eszel. Gluténmentes diéta esetén semmi olyat nem fogyaszthatsz, amiben glutén van. Egyes ételeknél - mint például a kenyér vagy a keksz - egyértelmű, hogy nem eheted, vannak azonban olyanok is, amelyek csak rejtett módon tartalmaznak glutént. Mely ételeket érdemes elkerülnöd?

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei
#dehidratáció
2023.07.20.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei

A nyári melegben fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Betegség vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén felmerülhet a kiszáradás veszélye, de ezen eleinte könnyű segíteni. Előfordulhat viszont, hogy a folyadékhiánynak tragikus kimenetele lesz.

Zöldségek és gyümölcsök a diétás étrendben
#gyümölcs
2023.07.19.

Zöldségek és gyümölcsök a diétás étrendben

Egy zacskó burgonyachips elfogyasztása, habár zöldségből készült, nem járul hozzá a szervezeted védelméhez a rákkal, a szívrohammal, és a diabétesszel szemben, viszont kutatások igazolják, hogy azok az antioxidánsok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok, melyek megtalálhatók egyes gyümölcsökben, ténylegesen csökkentik ezeknek a betegségek kialakulásának kockázatát.

Mi az az ARFID?
#arfid
2023.07.17.

Mi az az ARFID?

Az elkerülő korlátozó táplálékfelvételi zavar, közismertebb nevén ARFID, egy olyan állapot, amelyet az jellemez, hogy valaki a táplálkozás során elkerül bizonyos élelmiszereket vagy ételfajtákat, korlátozott a fogyasztása az elfogyasztott teljes mennyiség tekintetében, vagy mindkettő.

Hogyan szerezzünk sok fehérjét vegánként
#vega
2023.07.13.

Hogyan szerezzünk sok fehérjét vegánként

És nem, nem kell hozzá naponta egy tömb tofut megenned! Egyszer minden vegántól megkérdezik, hogy mit tesz a fehérje érdekében. Ez az élet egyik törvénye, ugyanolyan elkerülhetetlen, mint az óraátállítás vagy az adózás.

Imádsz nassolni? Segítünk abbahagyni!
#nassolás
2023.07.10.

Imádsz nassolni? Segítünk abbahagyni!

A nassolás nemcsak egészségtelen szokás, de az alakodnak is árt. Néhány egyszerű fogással azonban kiütéssel győzhetünk a nassolási vágy elleni harcban.

Forrólevegős sütő - A legdrágább a lista végén?
#forrólevegős sütő
2023.07.10.

Forrólevegős sütő - A legdrágább a lista végén?

Amiért érdemes forrólevegős sütőt beszereznünk az az, hogy kevésbé káros alternatívát jelentenek a hagyományos olajsütőkkel szemben. Az olajban sült ételek fogyasztását régóta a civilizációs betegségek kialakulásának egyik fő tényezőjeként említik. A forrólevegős sütők esetében ezek a kockázatok sokkal kisebbek a felhasznált olaj összehasonlíthatatlanul kevesebb mennyisége miatt.

Mit egyek reggel, délben és este?
#egészséges táplálkozás
2023.07.08.

Mit egyek reggel, délben és este?

Ahhoz, hogy egész nap energikusak, aktívak és szellemileg frissek legyünk, nélkülözhetetlen, hogy testünket ellássuk a megfelelő tápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nem mindegy azonban, hogy melyik napszakban mit eszünk. Napközben sokszor nem egyszerű feladat megoldani minden étkezést, de egészségünk és lendületünk megőrzése érdekében fontos, hogy próbáljuk megtenni minden tőlünk telhetőt.

Adag csata – Mit mutat a tányérunk?
#étel
2023.07.05.

Adag csata – Mit mutat a tányérunk?

Az éttermekben szinte már kötelező kiírni, hogy egy-egy étel mennyi kalóriát és tápanyagot tartalmaz. De jól megnézted a tányérod tartalmát? A szakácsok nem törődnek azzal, hogy mekkora húst és köretet tesznek eléd, ezért sokkal nagyobb adagot kaphatsz, amit nem, hogy nem muszáj, de nem is szabad megenned. Használd mértékeinket, amikor étkezel, és nem kell aggódnod a súlyod miatt.

Ételallergiád van? Utazz bátran!
#ételallergia
2023.07.02.

Ételallergiád van? Utazz bátran!

Akár hosszú hétvégékre, külföldi nyaralásokra vagy egzotikus vidékeken töltendő vakációkra is vállalkozhat a ételallergiában szenvedő ember is - csupán körültekintő tervezésre és felkészülésre van szükség.

A sportolás egyik veszélye: a kiszáradás
#kiszáradás
2023.06.30.

A sportolás egyik veszélye: a kiszáradás

Te tudtad, hogy a fiatalok szervezete nehezebben alkalmazkodik a forrósághoz, vagy épp a nedves időjáráshoz? A fejlődésben lévő szervezet több hőt termel és kevesebbet izzad. A fiatalok viszont jellemzően nem isznak eleget sportolás közben, így ezek a körülmények együttesen megnövelik a kiszáradás kockázatát.

5 tévhit a vízről
#víz
2023.06.29.

5 tévhit a vízről

A palackos víz jobb, mint a csapvíz? Vagy netán vitaminokkal dúsított, szénsavas vizet kellene innod? Ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Mit tehetünk, ha át akar térni a tinédzser gyerekünk vegán életmódra?
#vegán
2023.06.28.

Mit tehetünk, ha át akar térni a tinédzser gyerekünk vegán életmódra?

Kétségtelen, hogy a vegán életmód évről egyre népszerűbb, amióta csak betört a köztudatba. Éppen ezért szülőként nem kell meglepődnünk azon, ha a tinédzser gyermekünk egyszer csak azzal állít haza, hogy mostantól vegán szeretne lenni. A kérdés már csak az: mit tehetünk ebben az esetben?

A csodálatos fahéj
#fahéj
2023.06.26.

A csodálatos fahéj

Ha szereted a fahéjjal készült finomságokat, akkor már csak a megemlítése is azonnali Pavlovi-reakciót vált ki. Lelki szemeid előtt ott sorjáznak a finomabbnál-finomabb ételek, sütemények, csigák, tejbegríz, mártások, kompótok, gyümölcslevesek. És még csak karácsonynak sem kell lennie hozzá.