üdítő
#Táplálkozás

Szomjoltó finomságok a hőség idejére

2016.07.23.
1 perces olvasási idő

Ha július, akkor kánikula, ilyenkor jól esik egy hideg ital. Ám a legtöbbünk nem a friss, hideg víz után nyúl, hanem inkább a jól behűtött üdítők felé. De jobb, ha tudod, hogy a szomjúságot ezek a termékek hosszú távon nem oltják. Hogy akkor mégis melyek azok, amelyek valóban frissítenek, cikkünkből kiderül.

Több kutatás is bizonyította, hogy ezekben az italokban akár több mint 10 kockacukornyi cukormennyiség is lehet. A szénsav pedig arra kell, hogy ezt a cukros, szirupos ízt elnyomja, és azt az érzetet keltse bennünk, hogy mi igenis pótoltuk az elvesztett folyadékmennyiséget (és erre a nyári kánikulában fokozottan érdemes odafigyelni). És persze a kalóriákról már ne is beszéljünk!

Te tudod? Mennyit kellene innom naponta?

A frissen facsart gyümölcslevek előnyei A KamaszPanasz összegyűjtött néhány szomjoltó finomságot, amelyek nemcsak hogy ízletesek, de rendkívül hatékonyak is a hűsítés terén!

Ízesített víz

A boltban méregdrága, pedig igazán egyszerű akár otthon is elkészíteni. Másfél liter vízbe facsarj citromot, narancsot (akár bele is karikázhatod őket), majd rakd be a hűtőbe.

TIPP 5 felturbózott ásványvíz, amit imádni fogsz

Jeges tea

Az előre palackozott jeges teák általában egy gramm teát sem tartalmaznak, ráadásul rengeteg adalékanyagot, cukrot rejtenek magukban. A csináld-magad változata rendkívül egyszerű. Körülbelül egy liter vízbe tegyél 2-3 teafiltert (ízlés szerint zöldet, gyümölcsöset, stb.), majd várd meg, amíg feloldódik a tea, és hűtsd le. Ízesítsd mézzel, citrommal. Egy pár jégkockát is dobhatsz bele, majd mehet a hűtőbe. Ha megszomjazol, máris ott vár a hűsítő finomság a hűtőben.

Kávés finomságok

A nagy melegben jól esik egy frappé, vagy egy jegeskávé, ám ezek sokszor felesleges cukrot és kalóriát rejthetnek magukban. Egy espresso, egy fél bögre sovány tej, méz és cukormentes vanília fagyi, plusz sok sok jég. Ugye milyen egyszerű összedobni? Ám nem árt vigyázni a koffeinnel! Bátran próbálkozhatsz a koffeinmentes kávéval vagy a klasszikus és finom cikóriával.

Friss gyümölcslé

Az idénygyümölcsökből remek frissítőket lehet kreálni. Kísérletezz többféle gyümölcs (vagy akár zöldség) préselésével is.

(KamaszPanasz - Gy. R., huffingtonpost)