pihenés
#Lélek

11 egészséges módszer, hogy megnyugodj

2015.10.06.
3 perces olvasási idő

Mindenkinél elszakadhat néha-néha a cérna. Vannak olyan napok, amikor nem sok kell és betelik az a bizonyos pohár, a düh pedig rögtön elönt, ráadásul ez kihat az egész napodra. Ideges lehetsz a suli miatt, stresszelhetsz a jövőd miatt, máskor a párkapcsolatod okozhat feszült pillanatokat. Hogyan kezeld a helyzetet?

Irány a természet!

Kutatások kimutatták, hogy ha kint vagy a szabadban, vagy akár, ha látod a természetet az ablakodból, az jót tesz az érzéseidnek. Nem vidéken élsz? Szánj egy kis időt, hogy sétálj, például iskolába menet, a házidat kivételesen csináld meg egy parkban, vagy vidd el a kutyusodat rendszeresen sétálni!

Kacagj egy nagyot!

Szintén kutatások bizonyították, hogy ha rendszeresen nevetsz, vagy akár csak gondolsz a nevetésre, az felturbózza az immunrendszeredet, és csökkenti a stressz-hormon, a kortizol termelődését. Úgyhogy, ha TV nézéssel ütöd el az idődet legközelebb, válassz valami vicces műsort! Amikor barátokkal vagy, meséljetek egymásnak őrült vicceket! Otthon kérd meg a szüleidet, hogy vegyék elő a közép- és általános iskolás képeiket – ettől garantáltan mindenki nevetni fog.

Táncold ki magadból!

Ha klasszikus zenét hallgatsz, az megnyugtat a stresszes időszakokban. Ha kiválasztod a neked való zenét, és táncolsz rá, annak szintén stressz-csökkentő hatása lehet, azzal, hogy segít kitáncolni magadból a feszültséget. Hallottad valaha azt a mondást, hogy „Táncolj úgy, mint ha senki se látna?” Csak csukd be a szobád ajtaját, tekerd fel a hangerőt, és igazán tedd oda magad, nem kell aggódnod a mozdulataid miatt, senki sem lát.

Találj egy hobbit!

Nem, a videojátékok nem számítanak, mert a TV nézéshez és netezéshez hasonlóan megterhelik az agyadat. Jobb, ha más hobbikkal töltöd az idődet, mint az olvasás, a fényképezés, az emlékkönyv készítés („scrapbooking”), festés, sportolás, zenélés vagy akármi, ami segít ellazítani az elmédet.

Beszélgess egy baráttal!

Ha beszélsz a stresszről, attól a problémáid kevésbé ijesztőnek tűnnek majd, és lehet hogy rájössz, hogy az, akinek elmondod, ugyanazon a dolgon ment keresztül, mint te. Ha kényelmetlenül érzed magad attól, hogy az anyukáddal vagy az apukáddal beszélj erről, akkor mondd el egy barátodnak, a kedvenc tanárodnak, vagy akár a család házi kedvencének. Kutatások kimutatták, hogy ha valaki a háziállatával foglalkozik, akkor kevésbé stresszes, és végülis, a kutyák és a macskák nagyszerű hallgatóságnak bizonyulnak.

Csak lélegezz mélyeket!

Ha expressz megnyugvásra van szükséged, csak mélyeket kell lélegezned. Próbálj meg ismételni egy szót, amint kilélegzel, akármilyen szót, ami megnyugtat: nyugalom, lélegezz, relaxálj. Vagy lélegezz mélyeket, miközben elképzelsz magadban egy megnyugtató helyet, például egy tengerpartot, egy erdőt, vagy a nagymamád konyháját. Próbáld ki először öt percre, és meglátod, hogy lelassul a szívverésed, és megnyugszik az egész tested.

Pörögj fel, aztán relaxálj!

Néha a stressz annyira felgyülemlik benned, hogy a mozgás tűnik az egyetlen módnak, hogy enyhítsd azt. Ez az, amikor a testedben az adrenalin nevű hormon dolgozik. Ha nem vezeted le azt a felgyülemlett feszültséget, akkor fejfájásod, gyomorfájásod, alvási problémáid lehetnek. Ha mozogsz (sétálsz, kocogsz vagy akár frizbizel), az segít csökkenteni a stresszt.

Stresszoldás futással
A legtöbben nem fordítanak elég figyelmet a mentális és fizikai egészségükre, de akár egyedül, akár barátokkal futunk, zenét hallgatva vagy csendben, mindenképpen segít abban, hogy futás közben átértékeljük az aznapi gondokat és megtaláljuk a megoldást. A futás és más kardio edzések a nap végén segíthetnek abban, hogy jobb legyen a közérzetünk és ilyenkor csak magunkra figyeljünk. Stresszoldás futással

Jógázz!

Évezredek óta relaxálnak és nyújtanak az emberek jógával, mert tényleg használ, ráadásul egyáltalán nem bonyolult. Sohasem próbáltad? Kezdd a nyugtató magzat pózzal! Térdelj le és ülj rá a lábfejedre, aztán dőlj előre, amennyire csak tudsz, karjaidat pedig csúsztasd hátra nyújtva! A cél az, hogy próbáld meg a homlokodat a földön pihentetni. Keress jóga foglalkozásokat a közeli edzőteremben, vagy nézz meg egy videót róla online.

Progresszív relaxáció

Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de a progresszív izom relaxáció egy egyszerű, igazi testet-elmét felfrissítő módszer. Kezdd a bal kezeddel, feszítsd meg, majd lazítsd el. Végezd el ezt háromszor mindkét kezeddel, karoddal, és aztán a lábaiddal. Miért működik? Ez egyfajta véráramlást serkentő módszer, ami arra készteti az izmokat, hogy ellazuljanak. Nem tudsz elaludni? Használd ezt, hogy segítsen elbóbiskolni.

Szagolj valami kellemeset!

Kutatások szerint bizonyos illatok (pl. levendula, rozmaring, szantálfa, bergamott) valójában csökkenthetik a stressz-hormonok termelését. Igen, ezen illatok némelyikét megtalálhatod testápolókban, tusfürdőkben és más tisztálkodási termékekben is. Lehet, hogy még a spájzban is találsz szárított rozmaringot. Vagy nevelj saját fűszernövényt, ami a legjobb természetes, stresszűző légfrissítő.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)