Mit csináljak? :(

2011.06.29.
Szóval az a gond, hogy anyukám idegbeteg és folyton rosszul érzi magát emberek között. És gyakran kiakad apura. Most pl. apa itthon sincs, de anya valamiért nagyon mérges, pedig semmi nem történt. Nem tudom mi baja, mert filmet néztem. Valószínűleg mire a választ elolvasom, addigra már minden helyre jön, de szeretnék tanácsot kérni, hogy ilyenkor mit csináljak? Beszélni vele arról, hogy mi a baja, képtelenség. Múltkor pl. azért nem olvasta el a Harry Potter 7-et, mert amikor ő mondta apának, hogy nagyon jó sorozat és olvassa el,, akkor nem akarta, mikor meg más mondta, akkor meg elolvasta. És apa hiába mondta neki, hogy mikor ő mondta nem volt ideje, de anya azt hiszi, hogy csak neki lehet igaza. És még félrevonulni sem tudok, mert panelban lakunk. Ilyenkor mit csináljak? Látom anyun, hogy még sírt is, de nem tudom, hogy mi baja!! És még apunak sem mondja el, csak duzzog 1 napig, rosszabb esetben egy egész hétvégén. Ez iskolaidőben nagyon rossz volt, de most, hogy még suliba sem megyek, még rosszabb! Kérem segítsen, mert ezt én így nem fogom bírni.
Ui. Nincs mindennap vita, de szinte minden nap van egy kisebb konfliktus, amit pár perc alatt meg lehet oldani. De néha bekattan...
KÉREM SEGÍTSEN! 14L

Szakértőnk válasza a Mit csináljak? :( kérdésre

Kedves Levélíró!

Először is tedd helyre magadban, hogy ezek a szüleid problémái, az ő konfliktusaik és te maximum kicsit támogatni tudod őket érzelmileg, megoldani a problémáikat nem. Amikor legközelebb ilyen van, ajánld fel anyukádnak, hogy beszéljetek arról, mi bántja, ha szeretné, hallgasd meg őt, ha nem, kérdezd meg, mitől lenne jobb neki, mivel tudnál segíteni. Azt is megkérdezheted tőle, hogy szeretne-e esetleg inkább ilyenkor egydül maradni, vagy felajánlhatod, hogy menjen el otthonról valahova, ha szeretne, te meg segítesz addig a házimunkában. Ha tudsz segíteni úgy, hogy ne legyen számodra sem túlságosan megterhelő, akkor tedd meg, ha pedig nem tudsz, akkor hagyd őt békén, majd ő igyekszik megoldani egyedül. Ezenkívül pedig csinálj magadnak programokat, menj el otthonról a barátaiddal és éld az életedet a szüleidtől függetlenül is. Az, hogy anyukádnak problémái vannak, nem indok arra, hogy elfelejtsd, neked is van életed és érezheted jól magad a bőrödben!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor