hőség
#Ezt látnod kell

Tippek kánikula ellen

2022.08.03.
1 perces olvasási idő

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy az egész nyarat vízparton töltsd, és nincs mindenütt légkondicionáló, amerre jársz, akkor egy idő után Te is biztosan szenvedsz a hőségtől, éppúgy, mint mindenki más. A kánikula ugyanis nagy megterhelésnek teszi ki az emberi szervezetet.

Íme, néhány tipp, amivel könnyebb lesz elviselni a kánikulát:

  1. Folyadék, folyadék, folyadék. Ha nem nagyon érzékeny a torkod, akkor akár hidegen is ihatod a szénsavmentes ásványvizet, teát, és gyümölcslevet, lényeg az, hogy ilyenkor lehetőleg kerüld a cukros, szénsavas üdítőket, és a koffeintartalmú italokat. Forró napokon legalább 3 liter folyadékot meg kell inni, és lehetőleg óránként pár kortyot mindig magunkhoz kell venni.
  2. Nyári ruhák?Csak természetes anyagból! A nyári ruhatáradat igyekezz könnyed, lenge, természetes anyagokból összeállítani (len, pamut, vászon) a szűk nylon ruhák nem nyárra valók, legfeljebb egy esti partira.
  3. Keress menedéket! A tűző nap elől remek menedék egy árnyas fa, a parkok, vagy bármilyen olyan intézmény (múzeum, bevásárló központ, este mozi) ahol működik a légkondicionáló és nagy levegős terek vannak, ahol rövid idő alatt is le tudsz hűlni.
  4. Védd a bőröd! A bőrünket, különösen azon részeket, amelyeket szabadon hagy a ruha, érdemes akkor is védeni, ha csak rövid időt töltünk a napon.Válasszunk széles spektrumú UVA/UVB védő terméket, mely legalább 15-ös faktorral (SPF) rendelkezik.
  5. Hűtsd le magad! Nyaranta érdemes naponta többször is langyos vízzel lezuhanyozni, ha ezt nem tudod megoldani, akkor hideg víz alá tartsd a csuklód (ott, ahol az erek futnak és meglátod, meglepően hatékony), valamint hideg vízzel mosd meg az arcod és nyakad is.
  6. Hűtsd az otthonod is! Napközben tartsd az ablakokat csukva, használj függönyt vagy egyéb sötétítőt, és lehetőleg éjszaka szellőztess ki alaposan. Csak a szükséges mértékben használd az elektromos készülékeket (még a világítást is). Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort pedig csak rövid ideig szabad használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint tölts el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

nyár