kényszerbetegség :SS

2011.04.04.
Nem tudom, ide illő téma-e, de máshoz nem tudok fordulni... Hallottam már a kényszerbetegségről, és régóta figyelem, hogy lehet , énis abban szenvedek. Van, amikor késztetést érzek arra, hogy megtegyek valamit. Elrettentő tudom, nekem is nagyon rossz, de volt, amikor késsel próbáltam szúrni magam, de nem akartam megölni magam, csak mintha valaki más lennék olyankor, úgy érzem, hogy MUSZÁJ kipróbálnom milyen. Akkor sírni tudnék, máskor pedig csak nevetek rajta, hogy milyen hülye vagyok. De mikor aban az időszakban vagyok *egyre gyakrabban* ,hogy ezt érzem, akkor elviselhetetlen. Mit lehet ez ellen tenni? Anyunak nem mondtam, nem is akarom... Előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a kényszerbetegség :SS kérdésre

Kedves Levélíró!

Igen, teljesen ideillő a téma, bár azt gondolom, a megoldásához kevés lesz az, amit válaszolni tudok neked így ismeretlenül, ennyi információ alapján. Nem gondolnám azt sem, hogy most fel kellene címkézni a problémádat, hiszen ez annál összetettebb, mint hogy kapásból meg lehessen mondani, hogy mi is ez. Sokkal hatékonyabb segítséget kaphatnál, ha személyesen fordulnál pszichológushoz, aki segítene rájönni, hogy mi lehet ezeknek a gondolatoknak a hátterében és együtt megoldást találhatnátok rá. Ha anyukádnak nem akarod elmondani - bár úgy könnyebb lenne a helyzet - akkor megkeresheted az iskolapszichológust is.

Amikor legközelebb érzed a késztetést, próbáld elcsípni, milyen gondolataid és érzéseid vannak önmagaddal és másokkal kapcsolatban. Gondolj bele, milyen félelmeid, vágyaid, feszültségeid, esetleg dühöd jelenhet meg ilyen formában. Tekintve, hogy itt mégis valamiféle agresszív dologról van szó, gondolj bele, hogyan jelenik meg az agresszivitás az életedben és ha arra jutsz, hogy inkább benned gyűlnek fel az agresszív feszültségek, mint amennyire kiengeded őket magadból, akkor keress olyan biztonságos lehetőségeket, melyekkel le tudod vezetni ezeket a feszültségeket. Beszéld vagy írd ki őket magadból, kezdjél el intenzíven sportolni, fesd le őket, írjál verset róluk, vagy egyszerűen csak verj meg alaposan egy kispárnát vagy egy boxzsákot.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor