Hogyan segítsek rá arra, hogy megnyíljon nekem?

2010.09.18.
Tisztelt Szakértő!

Én egy 15 éves lány vagyok és van egy 14 éves fiú barátom (nem a pasim, nem is a szeretőm és nem is lesz az, csak egy egyszerű barát), aki nagyon zárkózott típus. Nem beszélget senkivel, és egész nap csak a szobájában ül egyedül. Néha meg szoktam látogatni, de akkor is szinte mindig én beszélek, ő csak kérdezget. Hiába kérdezek tőle én is valamit, akkor csak egy „igen”, „nem”, „nem tudom” és ehhez hasonló szavakkal válaszol. Próbálok vele kommunikálni, de egyszerűen nem akar nekem megnyílni. Se nekem, se másnak. Pedig csecsemőkorunk óta ismerjük egymást és szerintem elég soros a kapcsolatunk ahhoz, hogy megnyíljunk egymásnak. Erről az is tanúskodik, hogy amikor elmegyek hozzá, akkor felcsillan a szeme és látszik az, hogy örül nekem. Ezért nem értem, hogy miért nem mond el nekem semmit.
Mostanában volt neki egy családi megrázkódtatása és szeretném, ha erről mesélne nekem, mert nem jó az, ha magában tartja. Most is ettől akkora sokkot kapott, hogy lebetegedett és csak az anyjával képes aludni.
Nem akarom ezt a beszélgetést rá erőszakolni, de azért mégis: hogyan segítsek rá arra, hogy megnyíljon nekem?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Verka

Szakértőnk válasza a Hogyan segítsek rá arra, hogy megnyíljon nekem? kérdésre

Kedves Verka!

Az alapján, amit írsz, a barátodnak lehet, hogy olyan jellegű gondjai vannak, melyeken egy pszichológus, aki kívülálló és megfelelő eszköztárral rendelkezik, tudna hatékonyabban segíteni. Esetleg óvatosan felvethetnéd az anyukájának, hogy forduljanak szakemberhez, mert úgy látod nincs jól a barátod és nem tudja feldolgozni a megrázkódtatást.

Neked azt tudnám javasolni, hogy ne erőltesd, hogy megnyíljon (bármennyire is igazad van és jó lenne, ha beszélni tudna róla). Ha eljön az ideje, hogy beszélni tud róla, meg fogja tenni. Ha segíteni akarsz neki, csak éreztesd vele, hogy számíthat rád, megbízhat benned és ott leszel, ha szüksége van rád. Támogasd őt mindenben, abban is akár, ha nem akar beszélgetni. Lehet együtt zenét hallgatni, tévézni, olvasni is. Valószínűleg jót tenne neki, ha sikerülne kirángatnod a négy fal közül, elmenni sétálni parkba például.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor