Izgulás

2010.08.01.
6 éve hegedülök már, azt mondják, tehetséges vagyok...De ha játszanom kell, akár csak bemutatkozás képp, akár fellépésen, betegesen izgulok.Remeg a kezem, a lábam... Nem mindig van így, de általában igen... Mondják, hogy majd hozzászokok, ha sokat szerepelek, de ez már 6 éve... Úgy érzem, nagyon béna vagyok és nem is tudok hegedülni... pedig igazából a kortársaimhoz képest tényleg ügyes vagyok, de mégis félek...nem tudom mitől... csak emiatt rontom el a fellépéseimet , hogy nagyon izgulok...
Mért van ez? Mit lehetne ellene tenni? Szedjek nyugtatót? Az mennyire hat? De azt mondja a tanárom is hogy ne szedjek mert kábítószer hatású... Mit csináljak az izgulás ellen? Köszönöm !

Szakértőnk válasza a Izgulás kérdésre

Kedves Kérdező!

Először is arra kérlek, gondold végig, hogy milyen helyzetekben izgulsz a legjobban. Amikor csak magadnak játszol, akkor is? Vagy amikor csak a tanárod hallja? Figyeld meg, hogy mik azok a gondolataid, félelmeid, amik előjönnek olyan helyzetekben, amikor szerepelned kell. Mik kavarognak a fejedben? Akár írd is le őket később, hogy minél átláthatóbbá váljanak. Félelmeink, izgulásunk, belső bizonytalanságunk hátterében gyakran tévhiteink állnak, melyek szerint nem vagyunk elég jók, mások lenéznek, kinevetnek minket. Azt írod, úgy érzed, hogy béna vagy miközben az eszeddel tudod, hogy a többiekhez képest ügyes vagy. Miért is gondolod akkor, hogy béna vagy?

Keressél olyan dolgokat, amikkel erősítgetni tudod az önbizalmadat. Próbálj felidézni magadban minél részletesebben olyan emlékeket, amikor úgy érezted, hogy valóban ügyes vagy (nem feltétlenül szerepléskor, lehet amikor egyedül gyakoroltál vagy valaki megdicsért, akinek fontos a véleménye) és próbáld minél intenzívebben megérezni az ezekhez tartozó érzéseket, mielőtt szerepelned kell. Egészen biztosan vannak ilyen emlékeid. Mi az az érzés, ami ott a magabiztosságodat adta? Benned van, meg tudod élni, csak amikor szerepelned kell, valami miatt háttérbe szorul. Ezenkívül vannak különböző relaxációs technikák, melyek segítenek oldani a feszültséget és a szerepléstől való szorongást.

Nyugtató helyett, inkább egy pszichológus vagy más lelki segítségnyújtással foglalkozó szakember segítségének az igénybe vételét javasolnám, aki segíthetne a probléma okát megkeresni és feloldani.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Pyreschitz Anna

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor