Hogyan oldjam meg ezt a problémát?

2016.04.05.
Jó napot kivánok.
19 éves fiú vagyok és egyetemre járok.
Mindig is aggódtam olyan problémákon amiken nem kellett volna,de sose voltak tünetei.
Tavaly decemberbe pánikrohammot állapitottak meg nálam a sürgőségin , a kiváltó ok az volt hogy folyamat stresszeltem magam hogy a torkam nem jön helyre és valami nagyobb baj lehet.A fül orr gégészeten megállapitották hogy semmi komoly.
Teltek a napok és éreztem hogy kezdek ebbe a pánikból kijavulni és nem voltak már szorongásra utaló tünetek csak a kedvetlenség néha.
Március környékén éreztem egy furcsa érzést mintha szédülnék de nem nevezhető annak,inkább ilyen dölingés,nem nagyon irható le ez a tünet.
Elmentem ideggyógyászatra és a főorvos azt mondta hogy szorongás miatt.
Elmult pár napra rá ez a furcsa érzés.. és körülbelül 2 hétig nem volt semmilyen ilyen panaszom, és 2 hét után ujra előjőtt elejinte semmiből jövő rosszkedv és másnapra ez az inogás.
Azonkivül probálok odafigyelni azzal hogy sportolok, kikapcsolom valamivel magam, próbálok odafigyelni az egészséges táplálkozásra is. De már nagyon zavar hogy mikor tudok kijönni ebből és újra régi önmagam legyek.
Köszönöm a válaszát.

Szakértőnk válasza a Hogyan oldjam meg ezt a problémát? kérdésre

Kedves Levélíró! A pszichoszomatikus tünetek mögött lelki eredetű problémák állnak (ezek jelennek meg testi tünetként): többnyire nem is tudatosak (hiszen akkor megpróbálnának rajta változtatni az emberek). Először is, meg kellene figyelni, hogy mégis mihez lehetnek köthetőek a tünetek megjelenései (mi lehet azonos a körülményekben-akár olyan, amire nem is gondoltál eddig). Végig lehet gondolni, hogy "mire jók" a tünetek, milyen pozitív hozadékuk van (ez elsőre nem hangzik hihetően, de előfordul, hogy több figyelmet kap az ember ilyenkor, vagy mentesül-legalább önmaga előtt- bizonyos feladatok alól...stb.) Ha hosszabb távon is fennállnak a problémák, illetve a kedvetlenséged befolyásolja a hétköznapi életviteledet, viselkedésedet, akkor érdemes lehet egy pszichológust személyesen is felkeresni a szorongás csökkentése érdekében.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor