Iskola váltás

2015.11.20.
Üdv!
8. -os vagyok. Ilyenkor kell eldöntenünk, hogy milyen irányba is akarunk menni. Alsós korom óta az orvosi és/vagy a jogi pálya érdekel. Ez az elmúlt időben többször változott (főleg akkor mikor a kedves biológia tanárom elmondatta velem az egész osztály előtt, hogy : ,,Ebből a büdös életbe nem lesz orvosi egyetem" ).
A mostani iskolámban kis gimis vagyok (6 éves gimnáziumba járok), ami azt jelenti, hogy nem kell semmilyen felvételit írnom, hogy itt folytathassam. Jövőre (szerencsére) megszabadulnék a mostani biológia tanáromtól. És az iskola egyik legjobb tanára lenne a biosz, kémia tanárom. (És még az is lehet hogy ő lesz az osztály főnökünk). Nagyon csábító, hogy itt maradjak. De mégsem bírok dönteni.
Tavaly már felmerült, hogy iskolát váltok. Szóba jött Szegeden a Radnóti, a Ságvári, Orosházán a Táncsics, most pedig Békéscsabán az Andrássy. (Az utóbbiba akarom megpróbálni a felvételit). Több hetet töltöttem azzal, hogy az Andrássy honlapját tanulmányoztam. Rengeteg pozitív dolgot olvastam ott. De úgy gondoltam felteszek egy kérdést a gyakori kérdésekre. Sok negatív dolgot és történetet kaptam az iskoláról. Emiatt felraktam egy újabb kérdést és sokan megerősítették ezeket a hiedelmeket.
Holnap mégis elmegyek a nyílt napra. Bár tudom, hogy ez általában csak színjátszás. (Én is voltam már úgy, hogy bemutató órát kellett tartanunk és minden megvolt előre beszélve. Így a világ legrosszabb tanárát jó fényben tüntettük fel).
Történelem vagy Biológia szakra szeretném beadni a jelentkezést. Viszont a mostani töri tanáromnál (98%, hogy) nincs jobb. A jövőbeli biosz tanárom (aki már alapból a kémia tanárom), pedig rendesen elmagyarázza a tananyagot. 33% hogy visszakapnánk az 5.-6.-os magyar tanárunkat. A másik suliba meg ki tudja milyenek a tanárok? Lehet, hogy jobbak, lehet rosszabbak. Tudom, hogy mindenhol vannak ellenszenves tanárok, nálunk is vannak.
A szüleim szóba hozták, hogy megpróbálhatom a felvételit és majd eldöntöm. Ha véletlenül mégsem tetszik itt, akkor év közben biztos átvennének. De ha elmegyek akkor ide is visszavesznek. Viszont az meg milyen,hogy megírom a felvételit, (talán)felvesznek, elmegyek, majd 2 hónap múlva meg visszajövök, mert mégsem tetszik a suli.
Apa még azt is meg akarja próbálni, hogy kiköveteli a mostani igazgatómtól, hogy csináljanak belőlünk egy elit osztályt. Úgy, hogy mi választhatjuk ki a legjobb tanárokat az iskolában. Bár nem hiszem, hogy az igazgató bele menne.
Szóval segítséget szeretnék kérni. Páran azt mondják maradjak, páran azt hogy próbáljam meg a másik sulit. De félek az új sulitól, de ha meg itt maradok a legtöbb barátom elmegy egy másik suliba és egyedül maradok. Mit kéne tennem?
Válaszát előre is köszönöm :)

Szakértőnk válasza a Iskola váltás kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem igazán derült ki számomra, hogy miért lenne indokolt az iskolaváltásod, ha a konfliktusos tanártól "megszabadulnál" a következő tanévben. Ha jól értem, akkor viszont a közösség nem mérvadó abban, hogy maradj, mert felbomlik az osztályod, ugyanúgy új közösségbe fogsz kerülni.

Ezek alapján talán objektív dolgok alapján kellene mérlegelned: oktatás színvonala, továbbtanulási ráta, fakultációs lehetőségek, könnyebb, kevésbé időigényes iskolába járás...stb. A felvételi megírása feltehetően semmire nem kötelez, ráérsz tehát utána dönteni. Ha felvettek, de mégsem ott kezdesz, jobb esélyed lehet, ha később mégis átjelentkezel. A "visszatérést" viszont nem javasolnám (váltás után az eredeti iskoládba visszatérni), mert az jobban magában rejti a negatív megítélés lehetőségét

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor