Több kérdés...

2014.08.29.
Kedves Doktornő! 13 éves lány vagyok, és több kérdésem lenne. Kezdem az elején. Azt gondolom hogy egy pszichés betegséggel állok szemben, bővebben Kisebbségi komplexus. Nagyon szégyenlős vagyok, még az Anyukám előtt sem merek fehérneműben lenni, nemhogy meztelen. Az emberek környezetében nem érzem magam jól, ideges leszek elkezdek izzadni. Azt hiszem hogy mindenki engem néz, és ha nevetnek akkor rajtam nevetnek. Rossz érzés ismeretlenekkel lenni, így nem tudok barátkozni sem. Egyszerűen lefagy a beszédképességem. Hülyén viselkedek, mert izgulok. Alig mutatok magamból valamit, egész nyáron hosszú nadrágba és pulóverbe mentem el otthonról. Annyira szégyellem magam, nem tudom miért... Mit tegyek, hogy javítsak ezen?
Második kérdésem. Egyedül lenni a legjobb érzés. Begubózva a szobámba, sötétben. Nyugalomban, nem zavar senki, közben internetezek és virtuálisan beszélgetek. Nem szeretek a családommal lenni, nem szeretek emberekkel lenni. De néha előtör bennem a magányérzet. És olyankor 'halál' hangulatom lesz. Miért van ez?
Harmadik kérdésem. Néha azon gondolkozom hogy mi lenne ha meghalnék. Többször elképzelem magamban azt hogy meghalok. Arra vagyok kíváncsi hogy ki miként fogadná a halálhíremet. Ki jönne el a temetésemre... Ez nagyon érdekel. Nyugodjon meg nem akarok öngyilkos lenni. Csak nagyon érdekel ez.. Sőt, rengeteg bizarr gondolatom van. Nem tudom hogy ön ismeri e a Titok című filmet. Én meg néztem és próbáltam alkalmazni, sikerült is elérnem pár dolgot vele. Aminek nagyon örülök! Hát nagyjából ennyi lenne, kérem segítsen ha tud...

Szakértőnk válasza a Több kérdés... kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amiket írsz magadról, úgy látszik, nagyon nem találod a helyedet az emberek között. Igyekszel minél inkább elrejtőzni előlük, begubózni, nehogy kellemetlen helyzetbe kerülj, kritika érjen. Kevés az önbizalmad, nem hiszed, hogy lehetne sikered társas helyzetekben. Ugyanakkor azonban magányos vagy, vágysz arra, hogy szeressenek. Azt javasom, fordulj ezzel a problémáddal személyesen pszichológushoz, hogy hatékonyabb segítséget tudj kapni! Addig is, azt gondolom, érdemes lenne megpróbálnod kis lépésenként legyőzni a szorongásodat és nem engedni, hogy akadályozzon abban, amit elérni szeretnél. Menj emberek közé, beszélgess, ismerkedj, barátkozz és amennyire tudod, mutasd meg nekik magadat, hogy megismerhessenek. Így találhatsz olyan személyes, nem csak virtuális kapcsolatokat, melyek enyhíteni fogják a magányérzetedet és egyre inkább rájöhetsz, hogy egyenrangú félként tudsz megjelenni mások között.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor