Mi történik ez után??

2014.02.02.
Kedves Doktornő!
Már évek óta küzködöm önértéklési problémákkal. Az évek során telejsen porrá ment az önbizalmam,. Egyfolytában csak a negativumot,rosszat látom előttem. Csak a kritikára halgatok és figyelembe sem veszem a jót. Ezek után sajnos az őrület határáig sodródtam,már 6. osztály óta vagdosom magam,nem tudok leálni,sajnos függőséget okozott.
Egy nap,több mint egy hónapja az egyik tanárom,mely pszihológiát tanult felajánlotta magát hogy segit nekem,elfogadtam,hisz nagyon megbizok benne és nagyon szeretem. Mai napi terápiára járom,csakis azért hogy nagyobb legyen az önbizalmam,de sajnos én ugy veszem észre egyáltalán nem fejlődöm,már a szüleim is tudják a vagdosásos és önértéklési problémáimat,de valahogy mintha ők hátrafele huznának. Szüleim költözni akarnak egy más országba és én nem. Kerek kijelentettem a tanárnőmnek,hogy én öngyilkos leszek ha elmegyünk és ez igy van,valahogy nem tudom elfogadni azt hogy itthagyok mindent a hátam mögött. Mindenki hiányozna ha elmennénk. Mi lesz velem ha elköltözök,ott ki fog segiteni nekem?? A terápiával kapcsolatosa, mikor fogok már kigyógyulni a függőségemből? Mikor sikerül már egy kiegyensúlyozott,magabiztos személynek lenne? Mikor lesz már vége a terápiának.? Én úgy látom soha...De mi fog ezek után még történni??

Szakértőnk válasza a Mi történik ez után?? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, ezeket a kérdéseidet mindenképpen fontos lenne feltenned a terapeutádnak! Egy terápia elején, amikor lefektetitek a későbbi közös munkátok kereteit, egyértelműen tisztázni kell, hogy körülbelül mire számíthatsz, milyen módszerekkel dolgoztok, milyen fejlődést várhatsz és fontos az is, hogy közösen elérendő rövidebb és hosszabb távú célokat tűzzetek ki. Elképzelhető, hogy egy hónap alatt még nem jutottatok el odáig, hogy ezeket tisztázzátok, de abból, hogy téged komolyan foglalkoztat ez a kérdés, látszik, hogy mindenképpen ideje foglalkozni ezekkel. Fontos az is, hogy te mit tudsz beletenni a munkátokba azért, hogy mielőbb elérd a céljaidat, így érezheted, hogy van befolyásod arra, hogy mi történik veled.

Összességében elmondható, hogy az önértékelés növelése hosszabb távú cél lehet. Ezzel kapcsolatban, mivel mélyebben gyökerező és átfogóbb problémakör, lassabban lehet változást elérni. Ezért is fontos lebontani részcélokra, hogy lehessen követni a fejlődést. A függőséged, a vagdosás, valószínűleg inkább valamiféle feszültségcsökkentési technikaként fogalmazható meg inkább, nem is annyira konkrét függőségként. A kérdés az lehet, hogy mit tudsz kezdeni a benned felgyülemlett feszültségekkel, hogyan tudnád levezetni őket konstruktívabb formában és hogyan lehetne elérni, hogy kevesebb feszültség keletkezzen benned. Valószínűleg ezzel kapcsolatban hamarabb fogtok tudni eredményt elérni. Lényegében tehát arról van szó, hogy a befektetett munka várhatóan meg fog térülni, csak türelem kell hozzá!

Amennyiben véletlenül úgy alakul a helyzet, hogy nem a jelenlegi terapeutáddal tudod folytatni ezt a munkát, mert például nem tudod elkerülni a költözést, akkor is biztos vagyok benne, hogy találsz majd magadnak egy szakembert akivel jól tudsz együttműködni!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor