A Család kialakítása?

2013.10.01.
Kedves Doktornő!
A 14 éves húgommal és apánkkal élek együtt. Anyánk 12 éves koromban meghalt, és igaz, hogy az előtt sem volt minden felhőtlen, mert a szüleim sokat veszekedtek egymással, a húgommal pedig nagyon rosszak voltunk, de anyám halála után felbomlott a család. Egy (most már) 24 éves féltestvérünk is velünk lakott, de ő elköltözött Pestre, és hárman maradtunk itthon. Apának rossz kedve volt, és társat keresett. Talált is, de a húgommal nem nagyon szeretjük. Rendes nő, viszont nem találja a helyét köztünk. Kedve szerint oktat ki minket, és dirigál, ordítozik, mitha anyánk akarna lenni, de mikor arról lenne szó, hogy kell egy felnőtt nő a családba, aki segít tanulni, vagy elmegy az iskolai szülőire, vagy bármi fellépésre stb, akkor kihúzza magát a felelősség alól, és és belép az "apám bnője és semmi más" kategóriába. Engem ez nagyon zavar, és sokszor a húgomat is.
Egy éve ismerkedtem meg a barátommal, és nagyon sok időt töltök náluk a családjávbal, és itt jöttem rá teljesen, hogy az én "családom" nagyon nem hasonlít a "normális család" -ra. A barátom családja mindent megbeszél egymással. Szónélkül mindenben segít mindenki egymásnak, mindig tudja mindeki, hogy mi történt a családtagjaival, és nagyon jó a viszony köztük. Viszont az én családom nem ilyen. Sosem beszélünk apával. Szeretjük egymást, és apa igyekszik, hogy a legjobb legyen, de ez abban merül ki, hogy halálra dolgozza magát, és észbentartja az iskolai programokat, és dirigál, kiabál. Semmiről nem tudok vele beszélni. Egyedüli témáink csak az, hogy lemaradtam valami házimunkával, vagy az iskolában rosszak a jegyeim, szóval csak rossz dolgokról van szó. sosem beszélgetünk.. sosem tudom h merre jár.. nem mesél. én pedig nem kérdezem.. csak a agyszüleimtől tudom meg, hogy apám orvosnál van vagy ilyesmi. Apám szerint ő a felnőtt mi csak tanuljunk jól meg itthoni teendőket lássuk el, és kész. de ez nekem nem elég. az kell, hogy jó viszony alakuljon ki a család közt és nem tudom, hogy ezt hogyan tudnám elérni, hogy én mit tehetnék érte... Kérem ssegítsen. Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: L/17

Szakértőnk válasza a A Család kialakítása? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, apukád barátnője nem találja a helyét köztetek és olyan benyomást kelt, mint aki nem is igazán tudja, mi lehetne az ő helye. Apukád pedig, bár láthatóan nagyon igyekszik apaként is jól működni, kicsit távolinak, elérhetetlennek tűnik. Azt gondolom, ebben a helyzetben te lehetsz az, aki megpróbálhatod bevinni a saját családodba azokat az érzéseket, viselkedésmódokat, melyeket a barátod családjában megtapasztalsz. Próbálj meg beszélgetni apukáddal, kérdezz rá, hogy mi van vele, még akkor is, ha nem mondja el. Biztosan lesz valami, amit mégis megoszt veled és az közelebb hozhat titeket! Mellette pedig próbálj beszélgetni vele a te dolgaidról is! Apukád barátnőjét is próbáld meg ugyanúgy megközelíteni! Segíts neki, hogy jobban megtalálja a helyét, mondd el neki, ha úgy érzed, felnőtt nőként lenne rá szükséged! Kérdezz tőle bátran és kérj tőle tanácsot! Találj ki közös programokat, legyetek együtt és majd kialakul, hol lesz a helye! Jelezd nekik egyértelműen, hogy szeretnéd, ha több időt töltenétek együtt családként is és közelebb kerülnétek egymáshoz!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor