Nárcisztikus vagyok...

2013.06.19.
15 éves fiú vagyok, és elolvastam a nárcisztikus emberekről szóló blogot. Szinte az egészben magamat ismertem föl. Ez szörnyű, még így szembenézni vele is, de még az okait is tudom. Általános iskolában sokat bántottak az osztálytársaim, lenéztek, semmibe vettek. Nyilván ez az oka. Magamat lenézem, "loser"-nek tekintem magam... Nem merek megnyilvánulni, nincs önbizalmam. De én ezen javítani akarok, és próbálok is, de néha nem sikerül. Mikor valamit nagyon igazságtalannak érzek magammal szemben - még ha csak kis dolog is - dühkirohanással válaszolok, és sokszor nem törődöm mások érzelmeivel, olyanokat mondok, amikkel a lelkükbe taposok. Persze 5 perc után mindent megbánok... Ilyenkor olyan, mintha nem is önmagam lennék. Ez szörnyű... Kérem, adjon tanácsot, hogy juthatnék tovább ezen a szörnyű lelki betegségen..

Szakértőnk válasza a Nárcisztikus vagyok... kérdésre

Kedves Levélíró!

15 évesen még alakulóban van a személyiséged, így nem lehet személyiségzavarról beszélni. Alakulsz, változol és még ha jelenleg fel is ismersz magadban nárcisztikus vonásokat, ezek is alakulóban vannak még. Egyébként azt gondolom, érdemes lenne egy pszichológus segítségét kérned a korrekt diagnózis kialakításához, mielőtt felcímkéznéd magad nárcisztikusnak! Ahhoz is, hogy elősegítsd pozitív irányba a személyiséged alakulását, pszichoterápiás segítség igénybevételét javaslom!

Azt írod, kevés az önbizalmad, fokozottan érzékeny vagy a a téged ért sérelmekre és nehézséget okoz számodra, hogy tekintettel legyél mások érzéseire. Érdemes lenne megpróbálnod kicsit tudatosabban szemlélned magadat és másokat is. Fogadd el a saját hibáidat és kudarcaidat és egyúttal vedd észre azt is, hogy mások is ugyanolyan félelmekkel és gyengeségekkel küzdenek, mint te. Koncentrálj saját magaddal kapcsolatban a pozitív dolgokra, a sikereidre és arra, amikor erősnek, magabiztosnak és szerethetőnek érzed magad! Biztosan vannak ilyen élményeid is! Törekedj arra, hogy egy-egy utólag apróbbnak tűnő negatív élmény ne akassza meg a kapcsolataid kialakulását, hanem sikerüljön közelebb kerülnöd az emberekhez, megismerd őket a pozitív és negatív vonásaikkal együtt, hogy eldönthesd, szeretnél-e valamelyikükkel még közelebbi kapcsolatot kialakítani.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor