Kislányom viselkedése

2013.04.15.
Kedves doktor!
4 és fél éves kislányom gyakran végez számomra érthetetlen mozdulatokat. Amikor a játszóházba megyünk, ott van egy nagy puffancs félkör alakú játékfotel szerűség, és azon ritmikusan mozog és le se lehet szedni róla... nagyon kellemetlen. Az óvónő is mondta, hogy kislányom sokszor végez önkielégítést a játék alatt, próbálják elterelni a figyelmét, de szóltak nekem, hogy ez valami problémát jelent, mert nem normális, ha egy kislány ennyire magával van elfoglalva ahelyett, hogy a többi gyerekkel játszana. Az óvóda pszichológushoz szeretnék küldeni, én nem tudom, hogy ez helyes-e...
Esténként a két lába közé szorítja a kis takaróját, nem is engedi, hogy betakargassam, azt szorongatja egy darabig, és miután elalszik, bemegyek hozzá és betakarom.
Mi lehet az oka ennek? Talán mellőzöttnek érzi magát a 3 hónapos kistesó érkezése miatt? Bár én ezt nem vettem észre, mert szereti őt és segít abban, amiben csak tud a baba körül. Nem volt még féltékenységi jelenet, vagy hiszti.
Hallgassak az óvónőkre, és engedjük, hogy elmenjen a pszichológushoz? Várom a válaszukat!
Köszönettel:
Varga Andi

Szakértőnk válasza a Kislányom viselkedése kérdésre

Kedves Andi!

Ennyi információ alapján legfelejebb csak találgatásokba tudnék belemenni, így inkább azt javaslom, az email-es megoldás helyett kérdezzék meg személyesen akár az óvoda pszichológusát, akár keressenek magánúton valakit, aki a kislányt is látja, valamint további információkat szerezhet Öntől. Önmagában a maszturbáció természetes jelenség kisgyermekkorban. Aggodalomra inkább akkor adhat okot, ha túlzottat jelen vagy a gyerek életében. Ilyenkor felmerülhet, hogy szorongásoldásról, feszültséglevezetésről van szó vagy pótcselekvésként használja a gyerek. Azzal pédául mindenképpen érdemes lenne foglalkozni, hogy az óvonő szerint a kislány ahelyett, hogy a többiekkel játszana, inkább magával van elfoglalva.

Egy kistestvér születése mindenképpen okozhat átmeneti nehézséget, még akkor is, ha ez nem jelentkezik látványosabb hiszti vagy féltékenységi jelenet formájában. Próbáljanak esetleg beszélni erről a kislánnyal és fordítsanak rá különleges figyelmet, hogy ő is gyerekként lehessen jelen a családban a nagy testvér szerepe mellett, valamint érdemes lenne annak is utánajárni, hogy miért nem játszik a többiekkel az óvodában.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor