Provokáló lányom

2013.03.31.
Tisztelt Doktor!
Van egy 14 éves lányom, akinek ha olyan kedve van, meztelenül sétál át a lakáson keresztül, amikor kijön a fürdőszobából. Nem egyszer volt rá példa, hogy az apját zavarba hozta, mert már kezd nőiesedni. Nekem az az érzésem, mintha kacérkodni akarna az apjával, megmutatni, hogy nagylány, tud vigyázni magára - ezt onnan gondolom, hogy próbálkozik bennünket meggyőzni arról, hogy elég érett ahhoz, hogy buliba járhasson, de nálam nincs apelláta, egy 14 évesnek nem buliznia kell. Hiába bízom benne, másokban nem bízom, és amilyen heves lány, meggondolatlanul cselekedne, aminek akár következményei is lehetnek. Ettől szeretném én megóvni.
Hogyan értethetném meg vele, hogy már nagylány, és nem járkálunk a lakásban mezítelenül? Próbáltam vele beszélni, és azt válaszolta, ne szégyenlősködjünk, hisz nincs mit takargatnia, a szülei vagyunk és ne legyünk prűdek, hisz amikor baba volt is kitöröltük neki... Persze, de most már nem baba, hanem már nagylány. A férjem nekem őrjöng, hisz láthatóan zavarja őt ez a provokáló stílus. Félek, ha a lányunk így folytatja, a férjem le fog keverni neki egy pofont... Sose volt még rá példa, mert a testi fenyítést nem tartjuk célravezetőnek, de ha nem fékezi magát a kisasszony, könnyen sor kerülhet rá.
Várom a tanácsukat.
Üdvözlettel: Csiszár Mirella

Szakértőnk válasza a Provokáló lányom kérdésre

Kedves Mirella!

14 évesen a lányuk valóban kezd lassan nővé válni. Ebben a korban bizonyos kereteken belül természetes is, hogy provokálóan viselkedik, keresgéli a saját határait, felfedezi, hogy a viselkedése milyen hatást vált ki másokból. Ahhoz, hogy kialakíthassa a saját személyiségét több önállóságra és stabil, neki az eddigieknél kicsit nagyobb szabadságot adó szülői háttérre van szükség. Talán érdemes lenne őt egyre inkább partnerként kezelniük akár a bulizással, akár a lakásban való meztelenkedéssel kapcsolatban és közösen kialakítani kompromisszumos megoldásokat. Fontos lenne, hogy szülőként Ön is és az apja is határozottan húzzák meg a szülő-gyerek határokat és tartsák is magukat hozzájuk. Ne reagáljanak a kislányra úgy, mint egy kacérkodó nőre, hiszen még ha nem úgy is tűnik, a meztelenség valószínűleg pusztán egy eszköze a provokációnak, nem a szexualitásról szól.

Amennyiben úgy érzik nehezen boldogulnak, kérhetnek bátran egy néhány alkalmas családterápiás segítség szakembertől, hogy segítsen rendezni a helyzetet!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor