Tisztelt szakértő...

2013.02.12.
16 éves lány vagyok.Kis korom óta, van egy furcsa érzésem, amit nem normálisnak érzek. Sajnos nem tudom le irni mi az.. Nem tudom kifejezni... De a lényeg, hogy mostanában folyton vissza tér, és sírógörcseim vannak... Tönkre tesz engem... Nem tudom mit tehetek ellene.. Valamint olyan szinten kivagyok kapcsolva, hogy majdnem egy hónapba telt, hogy le essenek az alap dolgok, amik velem vannak... Emberek között élés.. Meg ilyenek... Borzalmas... Vezetek naplót is, de nemtudom, segitene-e ha idézek belőlle... De megteszem:
"Egy vissza térő érzésem.. Olyan érzés mintha folytogatnénak... Depressziósnak érzem magam olyankor és összezuhantnak, zavarodottnak. Álltalában anyára gondolok (idézeten kívűl, már ugy ahogy ezt lezártam) és arra, hogy kevés időm maradt vele... És hogy elfog menni stbstb.. Lényegében a naplomban arrol irok, hogy 4 éve csak gép elött töltöm az életem... Az iskolában 1. osztályos korom óta nem teljsítek jól.. Soha sem voltam mintagyerek... De általában mindig a régi dolgaimat nézem visszas, pedig nem volt igazság szerint jobb mint most... Csak az fáj, hogy anyukámmal nem voltam olyan sokat... Nem tudom lezárni a 4 évemet, nem tudok lapot nyitni, el kezdeni tanulni, és a barátokkal se jutok semmire.. 9 év alatt 10 barátom ha volt abbol is csak 1 maradt, és már ő is kezd eltünni... aztán, mivel az érzésről ami folytogat volt szó, inkább irok arról: "a vissza térő érzés... Ez a vissza térő érzés csak nem rég jött vissza. Annyira nem is rossz az az érzés. Olyan megmagyarázhatatlan számomra, viszont azért jó lenne nélküle. Amikor erre az érzésre gondolok, ügyeletek,korházok jutnak eszembe, (a mamámhoiz jártunk be kis koromban, 2 éve halt meg de könnyen feldolgoztam.) amiknek néhány folyosólya sötét, és ha végignézek rajtuk nincs ott senki... Talán az egyedüllét és a félelem keveréke ez az érzés. De van mikor kicsit másabb, bár ugyanúgy "folyosós" képről jut eszembe." Ezt irtam egy honapja... Most: "A vissza vissza térő érzés... Azt hiszem ez az "érzés" már siznte kiskorom óta velem van. Megmagyarázni nem tudom és csak időnként jön rám. Lehet hogy egyfajta pánik beteség, vagy valami velem született probléma, vagy valami agydaganat, de egy biztos nem normális. És bár hiába probálom nem birok szabadulni tőlle, manapság gyakrabban elő jön. Szeretet hiány...? Nem mondanáb. Talán félelem, aggódás és csupa rossz érzés eggyütt véve. Mikor ezt érzem szomort, zavart érzek. Remélem idővel változik majd, és nem fogok többé igy érezni. AMÚGY ha ilyen a hangulatom és beszélek valakivel rögtön elmúllik. (de tegnap óta csak romlott síró rohamjaim vannak, és emlékszek kiskoromban a nővérem mikor elment meg mindenki a horrorfilmek miadt mindig féltem otthon, és ugyanezt éreztem). Állítólag sokkal normálisabb lettem, és sokkal több problémával foglalkozóbb ugyanakkor... haladok :) Az óta ismét csak arrol irok, hogy 5.-es korom óta idáig 9.-ig mennyi rosz történt velem... és milyen egy idióta voltam, hogy nem anyával és azokkal akik szeretnek engem törődtem, hanem bunkó voltam, és eltaszitottam őket.. Manapság elmondom anyunak ha igy érzem magam, de már néha teljesen ki idegeli őt.. Meg tudom érteni..
Köszönöm, hogy elolvasta, és bocsásson meg, ha nem bír rajtam ki igazodni.. Senkinek se sikerül... De ha ön még is tuggya mi ez, kérem mondja el... 11 évesen néztem egy horror filmet, és azthiszem az óta vagyok ilyen.. Ez egy örök trauma marad? Vagy mi van velem?? Ne mondja, hogy probáljam ki verni a fejemből, mert nem sikerült.. lehet elmebeteg lennék?? Megköszönném visszajelzését.

Szakértőnk válasza a Tisztelt szakértő... kérdésre

Kedves Levélíró!

Sajnos ennyi információ alapján nem tudok diagnózisokban gondolkodni, de elmebetegsére azért nem gondolnék. Az mindenesetre egyértelműen érezhető a leveledből, hogy össze vagy zavarodva és nem tudsz mit kezdeni a benned kavargó érzésekkel. Amennyiben nem enyhülnek a sírógörcseid, azt javaslom, fordulj személyesen pszichológushoz, hogy együtt kiderítsétek, mi is a bajod. Azt gondolom, ahhoz, hogy kitisztuljon a zavarodottságod, fontos lenne rájönni, hogy mihez kapcsolódnak benned azek a rossz érzések. Azt írod, az elmúlt 4 évedet nem tudod lezárni. Mi történt veled 4 éve? Mi történik veled/benned, mielőtt síni kezdenél? Esetleg megpróbálhatsz kicsit jobban belegondolni úgy, hogy amikor rosszul érzed magad, megfigyeled és leírod, milyen gondolatok kavarognak benned. Addig is, fontos információ lehet számodra, hogy ha beszélsz valakivel, elmúlik a rossz hangulatod! Talán összességében is jobban éreznéd magad, ha aktívabban ismerkednél, barátokat szeretnél, pozitív élményekkel teli prgramokat szerveznél magadnak ahelyett, hogy többnyire a gép előtt ülsz, távol a valós történésektől.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor