Mit tegyek ha nagyon zavar?

2012.12.26.
Tisztelt Doktornő!
15 éves lány vagyok. A szüleim kiskoromtól veszekednek. Minden nap. Anyával jól kijövök, de Apával cseppet sem. Folyton veszekszik velem, sose lehet vele jóban lenni... Mindig szid és ez engem bárhogy is próbálom nagyon bánt.. Sose vagyok képes kiverni a fejemből hogy éppen mit mond rám, épp miképp hord le... Úgy érzem, hogy egy senki vagyok egy nulla. És ez így is van. Minden rossz szót magamba folytok, és belülről emészt engem... 2 éve egyfolytában csak a rosszat hallom... És ha van egy időszakom amikor épp megelégszem magammal, és kezdek újra jókedvű lenni megint lehordanak és visszasüllyedek ugyanarra a pontra. Már néha az öngyilkosságon gondolkodom, nem csak az apám miadt... De semmi értelme folytatnom ezt az életet... Ön mit tud nekem javasolni? köszönöm, hogy elolvasta.

Szakértőnk válasza a Mit tegyek ha nagyon zavar? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod: "kezdek újra jókedvű lenni megint lehordanak és visszasüllyedek ugyanarra a pontra". Azt gondolom, fontos lenne megpróbálnod valamiképpen elhatárolódni apukád véleményétől, hiszen attól érzed magad kevésnek. Tudatosítsd magadban, hogy az, ő mit mond rólad, egyáltalán nem biztos, hogy fedi a valóságot vagy hasonlít mások véleményéhez. Valószínűleg leginkább csak saját magáról, az ő elégedetlenségéről szól, hiszen úgy tűnik, például anyukáddal való kapcsolatában sem tud megelégedni az életével. Keress ellenvéleményeket, beszélgess anyukáddal, a barátaiddal! Az is segíthet, ha leírod, milyen viszonyban van önmagaddal akkor, amikor épp kezded jobban érezni magad és ezt az írást előveszed, miután apukád lehordott. Biztosan jobban éreznéd magad attól is, ha kiállnál magadért és nem fojtanád magadba a véleményedet vele szemben. Próbálkozhatsz azzal is, hogy amikor éppen lehord, elképzelsz magad köré egy védőburkot vagy kettőtök közé egy olyan határt, melyen nem tud elérni hozzád a sok negatív dolog.

Amennyiben nem boldogulsz a helyzettel, fordulj bátran személyesen is pszichológushoz segítségért, hogy együtt kitaláljátok, hogyan kezelhetnéd úgy a helyzetet, hogy hatékonyabban védd magad.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor