Mit tegyek?

2011.12.07.
Kedves Szakértő!
Egy nagy problémám van, hogy mamám szó szerint hazudós.
Mamám szokott velem veszekedni, nagyon meg tud sérteni, s amikor megakarom vele beszélni, akkor meg letagadja, hazudik, mást mondd. Megpróbáltam anyával megbeszélni, de nem ment. Vele is összevesztem. Mamám már mindennek elmondott, nem hagy tanulni, egyszerűen mindenbe beleavatkozik, ami velem történik. (Sajnos nincs saját szobám, ahová elmehetnék.) Persze ha valamit megmondok aszerint ahogy történt, rögtön én vagyok a hibás. Elegem van! Szoktam is magamban sírni, de nem nyílvánosan. Mamám persze sajnáltatja magát, holott nem is csinálok vele semmit. Már ott tartunk, hogy lassan utál a családom. Mit tegyek? Ez így borzasztó! Az időseket tisztelni kell, s én tisztelem is! Csak egy tininek nagyon rossz, amikor nincs szabadsága, s ezt a családom nem tudja megérteni.
Egy 14 éves lány.

Szakértőnk válasza a Mit tegyek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Valóban rossz lehet, hogy mamáddal ennyire nem jöttök ki. nem tudom, mennyi idős, de vedd figyelembe a korát abból a szempontból is, hogy lehet, kicsit feledékenyebb vagy érzékenyebb, mint régen volt. Így elfelejtheti, hogy mit mondott előtte vagy nagyobbnak érezheti a sérelmeit, problémáit. Emiatt is lehetnek nehézségeitek egymással. Szerintem próbálj kicsit kevésbé belemenni a vitákba, hagyd rá a véleményét és csináld úgy a dolgaidat, ahogy te szeretnéd. Biztosan segíteni akar, jót akar neked, csak valószínűleg az ő tinikorában másképpen működtek a dolgok és most is mást gondol jónak.

Próbálj kicsit nagyobb távolságot tartani tőle. Jó lenne, ha lenne legalább egy saját sarkod, ahova visszavonulhatsz és a saját dolgoddal foglalkozhatsz. Ha ez nem megoldható a lakáson belül, akkor csainálj magadnak a kertben egy búvóhelyet vagy bárhol máshol, ahol jó érzed magad. Tölts több időt távol otthonról, legyél a barátaiddal, menj ki a parkba tanulni, hogy kicsit szabadabbnak érezd magad.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor