porszívó
#Zöldövezet

Szívja vagy ontja a port?

2023.09.06.
2 perces olvasási idő

A hagyományos vezetékes porszívók ma már különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatóak. Azonban leginkább mégis az számít, milyen jól tisztítanak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most segít kideríteni, melyik porszívóra számíthatunk leginkább ez ügyben.

Nemzetközi szervezetekkel együttműködve a Tudatos Vásárlók Egyesülete évente teszteli a porszívókat, hiszen ez az egyik legalapvetőbb háztartási eszköz. Idén 28 márka 173 hagyományos vezetékes porszívóját vizsgálták meg alaposan. Értékelték a készülékek tisztítási hatékonyságát, használhatóságát, tartósságát, zajosságát, illetve ami manapság különösen fontos szempont, a valós energiafogyasztásukat is. Valamint a porkibocsátást, mert bizony előfordul, hogy a porszívók nem csak beszívják a port, hanem valamennyit visszajuttatnak a helyiség légterébe. Ha valóban porszívót, és nem porfújót szeretnénk otthonra, erre az értékelésre különösen figyeljünk oda választáskor.

A teszteredmények azt mutatják, hogy nagyok a különbségek a termékek tisztítási hatékonysága, zajszintje és energiahatékonysága között. 13 termék pedig megbukott a porkibocsátás vizsgálata során. Jobb, ha vásárlóként kerüljük ezeket a porszívó-fújó készülékeket, mint például a SAMSUNG VC07M3179VD, ami ráadásul 54 000 Ft-os átlagáron kínálja ezt az extra szolgáltatást. Vagy a Philips XB2122/09 porszívóját is megemlíthetjük, ami csak egy hajszálnyival jobb ilyen szempontból az említett Samsung terméknél és 53 000 Ft-os átlagáron kapható.

Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót vegyünk?

A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, de a szűrő rendszeres tisztítást igényel, sőt, a HEPA szűrőt cserélni kell. A porgyűjtő tartály ürítése pedig gondot jelenthet asztmások és allergiások számára. A tesztelt termékek között találunk bőven jól teljesítő terméket mindkét fajtából, úgyhogy inkább egyéni preferenciánkon múlik, milyen típust választunk. Teljesítmény tekintetében alapból nem jobb sem az egyik sem a másik fajta.

A porzsákosok közül a Philips FC8240/09 PowerGo például egy már elfogadható átlagon felüli eredményt produkált minden vizsgált szempont szerint, kivéve a zajosságot, illetve az energiafogyasztást, ahol átlagos eredményt ért el. Ára pedig alacsonyabb, mint a fentebb említett „porfújó” készüléké, 44 000 Ft-os átlagáron kapható. Ugyanaz a márka, s az egyik termék felhasználási célját tekintve értelmezhetetlen, míg a másik egy elfogadható teljesítményt biztosít és még az ára is kedvezőbb. Egy példa a sok közül arra, hogy nem elég csupán márka vagy ár alapján dönteni.

A porzsák nélküli porszívók közül a Rowenta RO4855EA Compact Power XXL a maga 44 000 Ft-os átlagárával egy jó választás lehet. Egyedül a használhatósági teszten nem teljesített kiemelkedően, viszont, ha ezzel meg tudunk barátkozni, egy jó kompromisszumos megoldás lehet számunkra. Összesítésben 65%-os eredményt ért el. Érdekességképpen itt megemlíthető a Miele Blizzard CX1 Comfort Powerline SKMF5 porszívója, amely 204 000 Ft-os átlagáron lehet a miénk. Összesítésben 55%-os eredményt ért el. Tisztítási hatékonysága alul-, energiafogyasztása pedig sajnos felülmúlja az említett Rowenta porszívóét. Ezek után felmerül a kérdés, hogy miért fizessünk négyszer annyit, tekintve, hogy még a tartóssági teszteken sem bizonyult strapabíróbbnak a Miele terméke.

Melyik lett tehát a legjobb porszívó 2023-ban?

Attól függ, milyen szempontból. Hogy a különböző porszívó típusok közül, melyik terméknek pontosan mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, kiderül a Tudatos Vásárlók által közétett legfrissebb teszteredményekből.

A teljes termékteszt előfizetéssel megtekinthető a Tudatos Vásárlók tesztoldalán.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)