környezetbarát
#Zöldövezet

A mobilod már tudja: könnyebben rátalálhatunk a valóban környezetbarát termékekre

2022.12.07.
2 perces olvasási idő

Decemberben több mint félezer új termékkel bővül a Tudatos Vásárlók mobilapplikációja! Ökocímkéjével (EU Ecolabel), vagy annak megfelelő hiteles nemzeti öko-minősítéssel. Az Android és iOS platformokon egyaránt elérhető mobilapp így már abban is segít, hogy ne dőljünk be könnyen a nagyvállalatok greenwashing (zöldre festés) üzeneteinek.

S hogy ez miért fontos? Az idén 30 éves EU Ecolabel tanúsítvány és nemzeti megfelelői garantálják, hogy harmadik, független szereplő minősítette a gyártókat, a termékeik pedig tényleg rászolgálnak a zöld színvilágra és marketingüzentekre.

A hamisan környezettudatosnak beállított termékek és szolgálatások száma látványosan megugrott az elmúlt években, míg a fogyasztók továbbra is néhány másodperc alatt meghozzák a döntésüket a polcok csábító kínálata előtt. A tisztánlátást nagyban segíti a Tudatos Vásárlók mobilapplikációja, amely a csaknem tizenhétezres felhasználói táborával Magyarország egyik legnépszerűbb zöld alkalmazásává nőtte ki magát az elmúlt két évben.

Az app környezetbarát része segít megtalálni azokat a termékeket, amelyek igazoltan kisebb terhelést jelentenek a bolygó számára, ezáltal hozzásegít a fenntarthatóbb vásárlói döntések meghozatalához. Mostantól könnyedén eligazodhatsz a környezetbarát termékek kínálatában egy adott termék vonalkódját leolvasva, vagy a kínálatot böngészve.

Mitől környezetbarát?

Az itt szereplő termékek állami vagy hatósági keretek között működő, harmadik fél által kiadott környezetbarát tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy

  • a termék kedvezőtlen környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló termékeké;
  • jogszabály vagy előzetesen, szakértők által kidolgozott keretek rögzítik, hogy milyen környezetkímélő feltételeknek kell megfelelnie az adott terméknek;
  • a feltételek naprakészségét független szakértők folyamatosan ellenőrzik, nem lehet csak úgy megváltoztatni;
  • az ellenőrzést, a tanúsítvány kiadását sem a gyártó maga, sem pedig egy általa megbízott vállalkozás végzi, hanem egy független minősítő szervezet.

A Tudatos Vásárlók legutóbbi fejlesztése eredményeképp azonban mostantól célzottan rákereshetünk az EU Ecolabel/Ökocímke vagy annak megfelelő más, uniós ország ökocímke jelöléssel hitelesített termékeire is. Az applikációba feltöltött termékkategóriákban szereplő termékek mintegy 29 százaléka rendelkezik EU Ecolabel/Ökocímke minősítéssel, 40 százalékul pedig a német Kék Angyal minősítést tudhatja magáénak. Vannak olyanok is, amelyek mindkettőt megkapták. Meglepő módon a pelenka és az irodaszerek kategóriák köréből kerül ki a legtöbb öko minősített termék. A Tudatos Vásárlók applikációja nélkül a fogyasztók elveszettek a drogériákban és hipermarketekben, hiszen eddig nagyítóval kellett keresni a valóban fenntartható gyártásból származó termékeket.

Hogy mindig biztosak lehessünk a dolgunkban, az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)