mezőgazdadág
#Zöldövezet

Mezőgazdaság és ökológiai lábnyom

2021.02.23.
1 perces olvasási idő

Az étel alapvető emberi szükséglet, és az egészséges táplálkozás az egészségünk és jólétünk kulcsfontosságú eleme. Az élelmiszer és a különböző ízek iránti igényünk kielégítésére az idő előrehaladtával komplex és egyre globalizáltabb termelési és szállítási rendszer alakult ki. De mit jelent ez az ökológiai lábnyomunkra nézve?

A mai világban az Atlanti-óceánon kifogott halat napokon belül egy prágai étteremben szolgálják fel Indiából importált rizs mellett. Hasonlóképpen, az európai élelmiszertermékeket a világ többi részén értékesítik és fogyasztják.

A mezőgazdaság hozzájárul az éghajlatváltozáshoz

Mielőtt a tányérjainkhoz érnénk, ételeinket előállítják, tárolják, feldolgozzák, csomagolják, szállítják, elkészítik és felszolgálják. Az élelmiszer-ellátás minden szakaszában üvegházhatású gázokat bocsát ki a légkörbe. Különösen a gazdálkodás jelentős mennyiségű metánt és dinitrogén-oxidot bocsát ki, amely két erős üvegházhatású gáz. A metánt az állattenyésztés az emésztés során bélben oldódó erjedés következtében állítja elő, és böfögés útján szabadul fel. A hulladéklerakókban tárolt trágya és szerves hulladék elől is kijuthat. A dinitrogén-oxid-kibocsátás a szerves és ásványi nitrogén műtrágyák közvetett terméke.

Mit tehetsz kamaszként, hogy csökkenjen a mezőgazdasági ökológiai lábnyom?

  • Vásárolj helyi termelőktől.
  • Ne pazarold az ételt, kerüld a túlfogyasztást.
  • Próbálj kevesebb húst enni.
  • Részesítsd előnyben a szezonálisan termett zöldségeket, gyümölcsöket.

(OECD)