karácsony
#Zöldövezet

Környezetbarát karácsonyi ajándékok

2023.12.18.
1 perces olvasási idő

Az adventi készülődés alatt ne felejts el gondolni a környezetre! Hasznosítsd újra a régit! Ha otthon te is gyűjtögeted a csomagolópapírokat, régi tasakokat, ne vegyél újat. Használd őket újra. Akár saját magad is elkészítheted a csomagolóanyagot, régi újságokból, magazinokból.

Környezetbarát ajándékozás

Az ajándékozási listád csak növekszik, említést se téve arról, hogy azt a rengeteg ajándékot be is kell Környezetbarát karácsonyi ajándékokcsomagolnod. Akár hiszed, akár nem, körülbelül 2,5 millió köszöntő kártyát küldenek szét a világban a decemberi ünnepek előtt, és majdnem 25 millió tonna további hulladékot termelünk ebben az időszakban.

Minden tonna újrahasznosított papír 17 fát ment meg. Ezzel a 17 megmentett fával, 115 kg széndioxidot lehet lekötni és megmenteni a levegőből. Ha minden család csak 3 ajándékot csomagolna be újrahasznosított anyagból, akkor elég papírt tudnánk megspórolni ahhoz, hogy 45000 futballpályát befedjünk.

Mi lenne, ha idén kicsit másképp ünnepelnénk a karácsonyt, mint eddig? Mi lenne, ha idén nem vásárolnánk csomagolópapírokat, és nem díszítenénk fel fényfüzérekkel a házat? Ajándékozd meg Földünket idén ezekkel a környezetbarát ötletekkel!

DIY karácsony

A rengeteg csomagolópapír, papírtáska és a sok-sok becsomagolt termék, amit megvásárolsz az év ezen időszakában, jelentős mértékben terheli meg a környezetünket. De mit tehetsz te?

Először is gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Sok kicsi sokra megy, és már egy ilyen kicsi lépéssel is nagy terhet veszel le a Földünk válláról.

Az én kedvenc ötletem nem más, mint régi térképekkel befedni az ajándékodat. Az okostelefonok korában a térképek egyre kevésbé használatosak, de miért dobnád el őket? Egy-egy nagyobb térképből akár 3-4 ember ajándékát is be tudod csomagolni.

Vagy használjatok szép ruhaanyagokat csomagoláshoz, sőt újságpapírból is lehet igazán eredeti csomagolást alkotni.

Használd fel újra a szalagot! Ha minden háztartásban csak fél méter szalagot használnának fel újra, akkor több, mint 60 000 kilométer szalagot spórolnánk, amivel egy szép csomót köthetnénk a Földre.

Tegyél környezetbarát lépéseket, és hozz a Földnek még sok-sok gyönyörű ünnepet!

(KamaszPanasz)