fesztivál
#Zöldövezet

Hogyan együnk fesztiválon? Praktikus tanácsok

2019.07.22.
2 perces olvasási idő

Javában tart a nyári fesztiválszezon. A kellemes kikapcsolódás mellett a nagy melegben, „tábori” körülmények között gyakrabban előfordulhatnak élelmiszer eredetű megbetegedések, amik elronthatják a fesztiválhangulatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néhány tanáccsal segíteni szeretne, hogy a fesztiválozás valóban a kikapcsolódásról szólhasson.

Válogassuk meg kitől és hol vásárolunk ételt, italt

Mindig tiszta, rendezett árustól vegyünk enni és innivalót, ahol minden a helyén van, nincsenek rovarok, háziállatok és ahol az élelmiszert védik a szennyeződéstől, az időjárástól.

Az ideális kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy hosszú haját hátraköti, kezei ápoltak, tiszták, nincsenek felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme és nem dohányzik, nem étkezik munka közben. A megbízható árus nem nyúl puszta kézzel az ételhez, ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére, van, ahol kezet tud mosni és használja is a kézmosót.

Csak ott vásároljunk, ahol az ételeket lefedve, védetten és kellő hőfokon tárolják, ahol a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel pedig jéghideg, ahol nem tárolnak élelmiszereket közvetlenül a földön. Ahol a tányér, tálca, szalvéta tiszta, ahogy az evőeszközök és a poharak is. Elvárás, hogy az ételárusító hely mellett hulladékgyűjtő legyen kihelyezve. Fontos a kínálat és az árak, valamint az árusító cég nevének és címének egyértelmű, jól látható kiírása is.

fesztivál

Vásárlóként magunk is sokat tehetünk az élelmiszer okozta megbetegedések megelőzéséért

Figyeljünk az alábbiakra:

  • Minden étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot.
  • Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogjuk meg.
  • Kizárólag forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült, forrón tálalt étel a legbiztonságosabb választás.
  • Tárolni tábori körülmények között különösen kockázatos. Jó, ha tudjuk, hogy a tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek, a hidegkonyhai és hűtést igénylő cukrászsütemények fogyasztásának kitelepüléssel járó környezetben nagyobb a kockázata. Ne fogyasszuk el az ételt, ha érzékszervileg elváltozást mutat, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű. A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok az élelmiszerekben elszaporodhatnak és az étel elfogyasztása után megbetegedést okozhatnak.

Tudtad? A nyári étkezések veszélye: a szalmonellafertőzés

A hőségben fontos az elegendő folyadékbevitel, de nem mindegy, hogy miből iszunk sokat

Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabbak leszünk. Fontos még az is, hogy energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyunk.

Olvass tovább! Mennyit kellene innom naponta?

(NÉBIH - Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság)