zöld tippek
#Zöldövezet

Zöld tippek: hogyan spórolj mindössze 10 perc alatt?

2015.03.18.
1 perces olvasási idő

Úgy gondolod, hogy nincs időd vagy pénzed zölden élni? Gondold át: kevesebb idő alatt, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy elbicajozz a suliba, vagy, hogy megmelegítsd a vacsorád, nem csak az ökológiai lábnyomodat csökkentheted, de még némi pénzt is megtakaríthatsz!

Ha csak 10 perced van:

  • Tegyél ki egy cetlit a tükörre, amivel emlékezteted a családod tagjait, hogy zárják el a vizet fogmosás közben. Ezzel kb. 98 000 liter vizet spórolhatsz meg.
  • Figyeljetek arra, hogy az autó gumijának a nyomása mindig megfelelő legyen! Ezzel a pár percet igénybe vevő odafigyeléssel az átlagos üzemanyag fogyasztás 3,3% -t spórolhatjátok meg.
  • Télen 2 fokkal csökkentsd, nyáron ennyivel emeld a hőmérsékletet a termosztáton vagy légkondin! Ezzel 10-15%-ot spórolhattok télen a fűtésszámlán, nyáron a villanyszámlán!
  • A TV-t, számítógépet, hifi-t és a játékkonzolokat dugd egy „okos elosztóba”, ahol egy gombnyomással tudod áramtalanítani a csatlakoztatott készülékeket! 10%-ot spórolhatsz a villanyszámlán!

Ha csak 30 perced van:

spórolj

  • Porszívózd le a hűtő hátulján található rácsokat! Ezzel 6%-ot takarítasz meg a villanyszámlán!
  • Szárítsd a ruhákat a napon! Nincs kint ruhaszárító? Szerezzetek be egy hordozható szárítóállványt! Ha nem elektromos szárítógépet használsz, kb. 36 000 Ft-ot spórolhatsz.
  • Szereljetek rolót vagy zsalut az ablakokra, hogy kizárjátok a forró nyári napsugarat! Ezek ráadásul télen is szigetelnek, így 12%-kot spórolhattok a villany/fűtésszámlán.
  • Szerezz be egy erősségszabályozós zuhanyfejet. Ezzel 18%-ot spórolhatsz a vízszámládon.

Ha van egy teljes órád:

Ötleteljetek a családoddal, hogy milyen környezetbarát dolgot vezethetnétek be, rendszeresíthetnétek az idén. Egy győztes ötlet: váltsatok például újrafelhasználható vizes palackokra – ezzel nem csak a bolygónkat kímélitek, de évente majdnem 90 000 Ft-ot is spórolhattok!

S.C., life.gaiam.com