kutya
#Zöldövezet

Milyen kutya illik hozzád? Választás életmód szerint

2015.06.25.
2 perces olvasási idő

Kutyust szeretnél, de nem tudod, hogy milyen fajta illik hozzád? Válassz az életstílusodhoz illő fajtát, hogy a te és a kutyád igényei passzoljanak egymáshoz!

Motiváció kell? A sétálós fajták

Ha csak egy kis ösztönzés kell ahhoz, hogy kimozdulj otthonról, és egyébként is szükséged lenne a mozgásra, a legjobb az olyan kutyus, amelyik imádja a mozgást: akiták, spánielek, skót terrierek, eszkimókutyák. Az olyan kis kutyusok, mint a pomerániaiak és a pudlik is nagyon élvezik a sétákat, de nekik jóval kisebb körre van szükségük, mint nagyobb fajtársaiknak.

Nagyutazóknak

Sokat utazol? Kicsi, könnyen szállítható kutyust érdemes választanod, aki élvezi az utazást és akár egy táskába is belefér – emellett nyugodt marad és még csöndes is. A yorkshire terrier vagy a máltai selyemkutya is nagyszerűen beleillik ebbe a kategóriába.

Kiskutyával

Vízimádók

Ha szereted a vizeket, esetleg tó- vagy folyópart közelében laksz, érdemes vízimádó kutyus mellett döntened. A golden retriver biztosan nagyszerű társad lehet, de hasonlóan vízszerető még a portugáliai vízikutya is. Persze fontos, hogy víz közelében se felejtsd el rendszeresen ellenőrizni, hogy kedvenced nem dehidratált-e, esetleg nincs-e napszúrása. Másik fontos szabály, hogy sose hagyd a kutyusodat egyedül a víz közelében!

Kutyusok speciális igényekre

A speciálisan képzett kutyák például képesek csökkenteni az Alzheimer-kórral járó tüneteket, vakokat vagy süketeket tudnak vezetni, epilepsziás betegekre tudnak vigyázni, de akár autista emberek életét is megkönnyíthetik. Ha úgy érzed, hogy neked vagy egy rokonodnak ilyen kutyusra lenne szüksége, akkor hívj fel egy terápiás kutyákkal foglalkozó céget, mérd fel a lehetőségeidet.

Kutyust veszek… Fajtisztát vagy keveréket válasszak?

Most már tudod, hogy milyen kutyus illik hozzád, melyik illeszkedik az életstílusodhoz. A következő kérdés, amit meg kell válaszolnod, hogy fajtiszta vagy keverék kutyust szeretnél választani. Amíg egy fajtiszta kutyát bizonyos jellegzetes jegyek miatt szeretünk, addig egy keverék kutyus is ugyanolyan nagyszerű és szerethető társ, ráadásul gyakran jóval ragaszkodóbb.

Kiskutya örökbefogadása
Egy kiskutya határtalan szeretetet nyújt nekünk. Céltudatosabbá tehet, és segít abban, hogy igazán felnőjünk a gondozásához szükséges kötelességtudat által. Mindezek mellet egy kiskutya birtokában sokkal erősebb lesz az immunrendszered, és a stresszes napokon egy kis játék után máris csökkenhetnek a szorongásaid, melyet okozhat egy rossz jegy, szerelmi csalódás vagy bármi más. A kezdetek

Tippek örökbefogadáshoz

Akár fajtiszta, akár keverék kutyusra vágysz, gyakran találhatsz pontosan neked megfelelő kutyust egy menhelyen vagy egy állatvédő központnál. A menhelyek kutyusok ezreit fogadják be, így köztük szinte minden fajtájú és temperamentumú kutyával találkozhatsz. Érdemes innen választanod, hiszen ők is ugyanúgy vágynak egy szerető gazdira, akihez végre kötődhetnek, és így egy másik kutyusnak is adsz helyet a menhelyen. Ráadásul így általában teljesen ingyen, vagy csak az oltások árának kifizetésével szerezhetsz kedvencet.

További kutyafajták jellemzéséről a cikk első részében olvashatsz.

(KamaszPanasz - Gy.A., webMD.com)