#Zöldövezet

A macskák rossz leheletének lehetséges okai

2012.09.03.
2 perces olvasási idő

A rossz leheletet, számos egészségi probléma okozhat. Ne aggódj, macskád lehelete nem kell hogy, friss és mentolos illatú legyen! Ha azonban nagyon bűzösnek érzed cicád leheletét, az valami bujkáló betegség tünete is lehet.

Miért lehet a macskámnak rossz a lehelete?

A problémát legtöbbször szagtermelő baktériumok okozzák az állat szájában. Megtelepedhetnek fog-, vagy ínybetegség miatt is, illetve sok macskánál a fogkő is előidézheti a rossz szájszagot. Étrendbeli és bőrgyógyászati kérdések is közrejátszhatnak a tünetek létrejöttében. Mindamellett a tartós rossz lehelet jelezhet más komolyabb problémákat is, például rendellenességeket a szájban, a légzésben, a bélrendszerben, májban vagy a vesékben. A szájszag olyan, mint egy felgyulladó szervizlámpa, ami jelzi, hogy vizsgálatra van szükség.

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy mi okozza macskánk rossz leheletét?

Igazán pontosan csak egy állatorvos tudja megállapítani, hogy mi lehet a baj. Egy egyszerű vizsgálat során is kiderülhet, mi okozza a problémát. Ha nem, akkor néhány további vizsgálat ajánlott. Légy felkészült mikor orvoshoz viszed a cicádat, tudj válaszolni, ha macskád étrendjéről, tisztálkodásáról, mozgási szokásairól, vagy általános viselkedéséről kérdeznek!

Mikor kell valóban állatorvoshoz menni?

A következő tünetek jelentkezésénél érdemes egy állatorvosi vizsgálatra elvinni a cicát:

  • Erős, barna fogkő, különösen, ha az állat nyála is sokat folyik. A nehézkes evés, a gyulladt, piros íny komoly fogászati betegségeket jelezhetnek.
  • Szokatlanul édes vagy gyümölcsös lehelet utalhat cukorbetegségre, különösen, ha a cica nagyon sokat iszik, és túl sűrűn vizel.
  • Olyan szájszag, ami vizeletre emlékeztet, valamilyen vesebetegségre utalhat.
  • Szokatlanul rossz szájszag, ami mellett megfigyelhető hányás, étvágytalanság, és sárgás elszíneződés a szaruhártyán vagy az ínyen máj problémát jelezhet.
  • Ha a cica sokat piszkálja a száját.

Hogy lehet kezelni a macska szájszagát?

A kezelés függ az állatorvos által felállított diagnózistól. Ha a fogkő a bűnös, akkor a cicának egy profi tisztításra van szüksége.

Ha a kiváltó ok valamilyen betegség az állat beleiben, májában, veséiben vagy tüdejében akkor mindenféleképpen beszélj az állatorvossal, hogy mi szükséges a mihamarabbi gyógyuláshoz.

Hogyan előzhetem meg, hogy a macskámnak rossz legyen a lehelete?

Sokan úgy gondolják, hogy a cicák rossz lehelete, különösen egy bizonyos kor után természetes, de ez nem igaz.

Valójában, ha előrelátóan ügyelsz a macskád szájának tisztaságára, akkor nem csak kellemesebbé teszed az együttélést mindkettőtök számára, hanem megelőzhetsz sok betegséget is. Ezért a következőket teheted:

  • Vidd el állatodat rendszeresen ellenőrzésre, hogy biztos legyél abban, hogy nincs semmi lappangó betegsége.
  • Bizonyosodj meg benne, hogy az állatorvos ellenőrzi cicád fogait és leheletét.
  • Rendszeresen mosd meg macskád fogait – a mindennapi fogmosás javasolt nekik. Arra is figyelj, hogy az embereknek készült fogkrémek nem valók a cicáknak, mert emésztőrendszeri problémákat okozhatnak nekik, direkt macskáknak való készítményt használj!
  • Beszéld meg az állatorvossal milyen szájápolási termékeket használhatsz kedvencednél, kérdezd meg, mit ajánl!
  • Kérdezd meg azt is, milyen étrendet ajánl, ami segít megelőzni a fogászati problémákat.

Mi történik, ha figyelmen kívül hagyjuk cicánk rossz szájszagát?

Ha egy ínybetegséget, vagy fogkő problémát nem kezelnek megfelelően akkor fertőzéshez és foghulláshoz is vezethet.