nyár
#Zöldövezet

Nyaralni készülsz? Van egy-két fontos teendőd előtte!

2021.08.06.
1 perces olvasási idő

Ismerd és oszd meg az információkat a nyaralásodról - és most nem arra gondolunk, hogy azonnal posztolj egy képet magadról a Facebookra – ez valami sokkal fontosabb és hasznosabb. Mielőtt elindulnál, fontos, hogy leírd azokat a fontos címeket, telefonszámokat, amikre vész esetén szükséged lehet.

Mit kell tenned?

  • Keresd meg a Magyar Nagykövetség vagy Konzulátus adott országban található székhelyét, és írd le annak a pontos címét és elérhetőségeit! Ezek a helyek a hét minden napján, a nap mind a 24 órájában elérhetőek, és bármikor készek az ott dolgozók arra, hogy segítsenek neked vészhelyzet esetén.
  • Ha kötöttetek utasbiztosítást (szinte kötelezően ajánljuk!), akkor az ott megadott elérhetőségeket is jegyezd fel valahova, ugyanis ha bármi történik, ők segíteni fognak, illetve a költségeket is nekik kell állniuk.
  • Ha utazási irodával mentek, akkor valószínűleg az iroda képviselője is megadja majd az elérhetőségeit – ő is rengeteget segíthet neked bármilyen problémáddal kapcsolatban. Ne félj felhívni vagy felkeresni, hiszen az ott dolgozóknak az a feladatuk, hogy a segítségedre legyenek.
  • A szálláshoz legközelibbi kórházak címét és telefonszámát, illetve az adott ország segélyhívó számait is jegyezd fel, és mindig tartsd magadnál.

nyaralás

Fontos információk az utazó családja és barátai számára

Amilyen fontos számodra, hogy felkészítsd magadat az útra, ugyanolyan fontos, hogy az otthon maradó barátaidat és a családodat is felkészítsd az esetlegesen adódó vészhelyzetekre. Kérd meg valamelyiküket, hogy legyen eléhető az utad alatt, így bármilyen gond esetén lesz egy otthoni kontaktod, akihez fordulni tudsz. Mielőtt elindulnál:

  • Egyeztessétek, hogy milyen gyakran és mikor fogtok beszélni egymással a távolléted alatt, hogy megbizonyosodjon róla, jól vagy és minden rendben veled.
  • Hagyj otthon egy fénymásolatot az útleveledről, valamint az útiterved és a külföldi elérhetőségeid részleteit is jegyezd le!
  • Hagyd otthon azoknak a gyógyszereknek a listáját és receptjeit, amit kint is szedni fogsz, illetve az orvosod elérhetőségeit is rögzítsd!

Jó ötlet megbeszélni az aggódó családtagokkal és barátokkal, hogy 1-2 naponta hírt adsz magadról a neten keresztül, esetleg küldesz egy-egy SMS-t, ami még mindig nem olyan költséges, mint a telefonhívások.

Kellemes és biztonságos utat kívánunk!

(KamaszPanasz - Gy. A. - cdc.gov)