kutya
#Zöldövezet

Ha örökbe szeretnél fogadni egy cicát

2012.07.07.
2 perces olvasási idő

Valódi szőrpamacsok hatalmas gombszemekkel és sok-sok szeretettel - cicák, akik szerető otthonra és gondoskodó gazdira várnak. Néhány napja a KamaszPanasz stábja egy cicaörökbefogadó napon forgatott.

Valódi szeretetre vágyó cicákat fogadhattak örökbe azok, akik néhány nappal ezelőtt ellátogattak a Debrecen Plazaban megrendezett örökbefogadási napra. Nagy Dóra, az Együtt az Állatokért Alapítvány önkéntese mesélt a KamaszPanasznak az egyesület munkájáról és az örökbefogadás menetéről. Ha cica tartásán gondolkodsz, mindeképp fontold meg a következő tanácsokat, és mielőtt döntenél, a tervedet beszéld meg a szüleiddel is!

Tippek az örökbefogadáshoz

Több millió hajléktalan háziállat van, tehát jó ötlet az új kedvencedet egy menhelyről vagy egy segélycsoporttól örökbe fogadni. Habár a kisállatboltok és tenyésztők is lehetnek jó hírűek, bárki nevezheti magát tenyésztőnek és árulhat állatokat. Fogadj örökbe menhelyről vagy segélycsoporttól állatot, és két jó dolog is történik veled: megmentesz egy életet és pénzt spórolsz meg.

Felkészülés a cica megérkezésére

Néhány kötelező dolog: alom, macskakosár, étel és vizes edények, nyakörv és néhány játék, hogy szórakoztasd újdonsült, szőrös barátod. Szánj rá időt, hogy cicabaráttá varázsold a lakásodat, mielőtt megérkezne: tedd el a háztartási vegyszereket, és azokat az apró kis tárgyakat, amelyeket könnyen le tudna nyelni.

Víz, víz mindenhol

{$kepdoboz10} Mindig legyen nagyon sok tiszta vized a cicád a számára egész nap – helyezz el néhány vizes tálkát a házban. Ha azt veszed észre, hogy nem iszik a tálkából a macskád, akkor keress neki egy laposabb tálat, ami nem veszi körül annyira a pofáját. Néhány cica jobban szereti a mozgó vizet, ezért lehet, hogy jobban menne a dolog egy speciális macska szökőkúttal, mint egy sima tálkával.

Hogyan vigyázzunk a cicánkra?

A macskák gyakran a szájukon keresztül lépnek kapcsolatba a világgal, és attól, hogy aranyosan játszik, nem feltétlenül minden tárgy alkalmas játékszer a házban. Ajánlatos a zsinórokat, szalagokat, fonalakat, gumikarikákat, csipeszeket, gombostűket, fogselymeket és más ehető tárgyakat távol tartani a cicától. Szintén zárjuk el a takarítószereket, tablettákat és gyógyszereket, valamint a motorolajat és fagyállókat.

Megtanítani a szabályokat

A cicádnak ez egy új világ – szóval meg kell tanulnia a szabályokat, lépésről lépésre. El akarod rettenteni egy-két dologtól? Nyújts neki alternatívákat. Például: ha a cicád fel akar mászni a függönyre, adj neki egy anyaggal körbevont rudat, hogy arra tudjon felmászni. Nem akarsz karmolásnyomokat látni a kanapén? Biztosíts neki macskakaparókat a házban. Tipp: Tegyél úgy, mintha te is élesítenéd a körmödet a macskakaparón, ezáltal látni fogja, hogy ez rendben van. Az ideális macskakaparók általában biztonságosak, de sok cica nem szereti őket. Tanárként az a dolgod, hogy türelmes, következetes, kedves legyél – és nem utolsó sorban kreatív!

Ha Te is örökbefogadáson gondolkodsz, további információért látogass el a az egyesület holnapjára!

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

macska