Főoldal / ZÖLDÖVEZET / Egy hét net nélkül: íme, az eredmények
  2012-04-21

Egy hét net nélkül: íme, az eredmények

Egy kissé őrült ötlettől vezérelve, egy hete arra vállalkoztam, hogy megpróbálok egy hétig net nélkül élni. Az élményeimet a "Rebeka Kipróbálta" blogon követhettétek nyomon, ahol leírtam mennyi nehézséget és gondot, illetve (ha hiszitek, ha nem) mennyi könnyebbséget okozott a net-mentes élet.

- hirdetés -

A világon ma már népbetegségnek számít az internetfüggőség, illetve a közösségi oldalak mániákus ellenőrzése, figyelése is. IntenetHány meg hány órát töltünk el a gép előtt? Hányan mondjuk például 2 óra Facebookozás után, hogy 'igen, ezért hasznos volt leülni!' ?

Hét nap alatt sok-sok tapasztalatot gyűjtöttem. A legfontosabb, hogy el kell fogadnunk a tényt: a világ ezen féltekén az internet teljes hiánya igen komoly problémákat tud okozni egy ember életében. Én is sokszor szinte a tehetetlenséget éreztem magamban, mintha kiszorultam volna a kommunikációból. Párszor észrevettem magamon, hogy az e-mailjeim lehetséges számát kalkulálom, vagy sóvárogva gondolok arra, hogy vajon hányan 'tweeteltek' nekem.

Ezzel szemben voltak olyan alkalmak, amikor szinte örültem, hogy békén hagynak és nem kell mindenkinek a bajaival, gondjaival törődnöm, és végre pihenhetek egy kicsit, vagy szánhatok néhány olyan dologra időt, amit régen megígértem másoknak vagy magamnak, csak még nem sikerült véghezvinnem. Szuper esti program a laptopozás helyett például a társasozás, vagy példának okáért én a héten kétszer is elmentem a színházba. A világ valahogy lelassult körülöttem, és én is érzem, hogy nyugodtabb vagyok.

Te mit adnál fel az internetért cserébe?

Ezt a kérdést tette fel egy bostoni cég szerte a világon, az amerikai válaszok elég meglepőek:
•  21%-a azonnal abbahagyná a szexet
•  83%-a lemondana a gyorséttermekben való étkezésről
•  77 %-a lemondana a csokiról
• 75%-a lemondana az alkoholos italok fogyasztásáról
•  43%-a abbahagyná az edzést
• 7%-a lemondana a zuhanyzásról! –

Igen, vannak olyannyira netfüggő emberek is, akik a személyes higiéniáról is lemondanának az internet hozzáférésért cserébe! És nem csak az amerikaiak ennyire megrögzöttek: a britek 17%-a mondana le a fürdésről egy teljes évre, ha választania kellene az internet hozzáférés és a tisztálkodás között!

  (msnbc)

Ám ha az ember egyszerűen képtelen napi feladatait a világháló folyamatos 'csekkolása' nélkül ellátni, ott már komoly gondok vannak. Gondold át, hogy mennyi időt töltesz a neten? Megdöbbentél? Kapcsolj ki akkor! Egy napig ne figyelj semmi másra, csak magadra és a teendőidre, a családodra, a barátokra. Fogj össze valakivel, csináljátok együtt, ha úgy könnyebb. Havi egy-két ilyen nap, és meglátod, mennyi mindenre jut majd időd !

Örültem ennek az első hallásra extrém hétnek, mindenképpen pozitívan jöttem ki ebből. Remélem, hogy sokaknak inspirálólag hat ez az akció, és a közelgő Föld Napján talán többen elgondolkodunk: Igenis tenni kell valamit a kicsiny bolygóért, ahol élünk!

A hetem, számokban:  

  • 3G (mobil-adatforgalom) bekapcsolása a telefonomon: 0 alkalom
  • Internetezéssel töltött percek száma a héten összesen: 35-50 perc (egy átlagos héten több mint 10 órát töltök a net közelében)
  • Beérkezett e-mailek száma: 43
  • Facebook üzenetek száma: 11
  • Facebook értesítések: 124
  • Twitter üzenetek száma: 6
  • Elküldött e-mailek: 4 (a blogomon kiderül, hogy miért)
  • Használt (internetes) alkalmazások száma a telefonomon: 0 (be kell vallanom, Imessagen azért elküldtem pár SMS-t.)

(Gy. R.)

Tovább a témában: Környezetvédelem