japán
#Zöldövezet

Földrengés és cunami Japánban: 7 egyszerű módja annak, hogyan segíts

2011.03.18.
3 perces olvasási idő

A pusztító földrengés és cunami még csak most ért véget Japánban, a helyreállítás és a gyász elkezdődött. A mostani katasztrófa a világ legdrágább földrengése lehet a történelemben. A krízis ráadásul még nagyobb lehet attól függően, hogy mi történik a Fukushima erőműnél.

A japán embereknek most óriási szükségük van a segítségünkre és támogatásunkra, hogy túlléphessenek a válságon.

Nem kell bepakolnod a táskáidat és Japánba repülnöd ahhoz, hogy segíthess. Rengeteg módja van annak, hogy online is segíthess az országnak, a pénztárcáddal vagy akár csak a Twitter-fiókoddal. Az új technológiák lehetővé teszik, hogy SMS-eiddel vagy virtuális felhasználóiddal nyújthass segítséget.

Minden kicsi számít. A továbbiakban olyan módszerekről olvashatsz, melyekkel a földrengés és a cunami áldozatainak segíthetsz:

1. Segíts a Vöröskereszt által!

A Magyar Vöröskereszt segélyakciót hirdet a Japánban pusztított földrengés áldozatainak megsegítéséért. A gyűjtésből befolyó pénzt, az alapellátás és az alapvető szolgáltatások biztosítására fordítja a szervezet, idetartozik az élelmiszer- és vízellátás, a szennyvízkezelés, tisztálkodási eszközök, valamint az egészségügyi ellátás biztosítása a japán földrengés bajbajutottjai számára. A Magyar Vöröskereszt a pénzadományokat az alábbi számlaszámára várja:

Belföldi átutalás esetén: K&H Bank 10405004-00026548-00000009
(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”JAPÁN”)

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén:

IBAN: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
SWIFT kód: OKHBHUHB
(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”JAPÁN”)

2. Adományozz a Facebook által!

Az amerikai Vöröskereszt indított egy kampányt a Causes által, hogy legalább 25.000 dollárnyi adományt gyűjtsenek. A Facebookra való bejelentkezéseddel bárhonnan felajánlhatsz 10-500 dollárnyi adományt, hogy a cunami áldozatainak és családjainak segíthess.

Mióta a kampány folyik, közel 200.000 dollárt (mintegy 43 millió forintot!) sikerült összegyűjteni, csaknem 4.000 felajánlótól és több mint 5.000 kezdeményező révén

cunami

3. Vásárolj virtuális javakat!

A virtuális édesburgonyát és a japán cunamit talán nem lehet összefüggésbe hozni, ám a virtuális terményeid által segíthetsz a földrengés által sújtott gyerekeknek.

A Zynga jól ismert hatékony szociális kampányairól – és a Mentsük meg a Japán Földrengés és Cunami által sújtott Gyerekeket Vészhelyzeti Alap-pal összefogva lehetőséget nyújt felhasználóinak arra, hogy pénzt ajánljanak fel egyes digitális növények megvásárlásával a CityVille, FrontierVille, illetve FarmVille alkalmazások által, illetve egyéb játékaikkal.

A CityVille-ben vásárolt édesburgonyák, FarmVille-ben vásárolt retkek és a FrontierVille-ben vásárolt kobe marhákból befolyó összeg 100%-át ennek a szervezetnek ajánlják fel. A világ legnagyobb közösségi oldalán játszható játékokat fejlesztő cég 2.000.000 dollár(!) megkeresését és felajánlását célozta meg.

A Zynga már dollármilliókat keresett az elmúlt pár évben hasonló közösségi oldalakon folytatott kampányaival, a legjelentősebb a Haiti-nak felajánlott összege volt.

4. Ágyazz be kódokat!

Ha van egy weboldalad, és szeretnéd, hogy a látogatóid is részt vegyenek jótékonysági kampányban, akkor minden, amit tenned kell, az egy egyszerű kódocska beágyazása.

A Hello Bar egy egyszerű üzenetet helyez el a weboldalad tetjére pár sor kód segítségével. Az alkalmazás, ami jelenleg még csak béta verzióban fut, eldöntötte, hogy nyitott ajtókat mutat mindenki számmára, aki a Japánban történt szörnyűségek áldozatain szeretne segíteni.

Ha egyszerűen bejelentkezel a „helpjapan” meghívó kóddal, akkor gyorsan megszerezheted a testreszabott Hello Bar kódodat, ami kezeli a felajánlásokat.

hello bar

5. Like-olj egy Facebook oldalt!

Akik az explore.org weboldal „Dog Bless You” Facebook profilját kedvelik, az explore.org oldal 1 dollárt ajánlanak fel lájkolónként – egészen 500.000 dollárig.

6. Hogyan segíthetsz a Twitteren?

twitter

Használd ki a Twitter hozzáférésed erejét, hogy valami jót tehess a japánokért!

Kora reggel a Twitter közzétett egy blogbejegyzést, felsorolva a Japánban élőkön való segítségnyújtás módjait. Nem csak Japán mobil-oldalát frissítették a katasztrófa legfrissebb adataival, de egy listát is publikáltak a hashtagokról, amelyeket tweetelve vagy követve segíthetsz a válság által érintett embereknek.

Itt van pár hashtag, amit használhatsz:

#Jishin: általánosan a földrengésre irányuló információkra fókuszál,
#Anpi: a biztonság, vagy helyének esetleg helyek megjelölésére,
#Hinan: az evakuálásról szóló információ,
#311care: az áldozatoknak nyújt egészségügyi információt,
#PrayforJapan: ez egy általános hashtag, amely az áldozatoknak szóló támogatás és legjobb kívánságok kifejezésére alkalmas.

7. Adakozz az iTunes-on keresztül!

itunes

Az Apple is segít a japánoknak. Egy egyszerű felajánlásokat elősegítő oldalt készítettek, ami segítségével 5-200 dollár közötti összegeket ajánlhatsz fel a Vöröskeresztnek pár kattintás segítségével.

(Gy. A., mashable.com)