áram
#Zöldövezet

Áramtakarékosság - Akkor is fizetsz, ha be sincs kapcsolva

2010.09.08.
1 perces olvasási idő

Egy átlagos háztartás készülékeinek készenléti fogyasztása éves szinten közel 2 hónapnyi villanyszámláért felel! A gyártók a termékek tervezésekor egyre inkább szem előtt tartják az energiatakarékossági szempontokat. A trend ellenére jelentős megtakarítás érhető el, ha figyelmet szentelsz a készenléti fogyasztás megszüntetésére.

Otthoni árammegtakarítási lehetőségek taglalásakor mindig felmerül egy örökzöld téma: a készenléti fogyasztás. A készenléti állapotba helyezett szórakoztató elektronikai készülékek, vagy egyszerűen csak a konnektorba bedugva tartott háztartási és egyéb készülékek észrevétlenül áramot fogyasztanak. Amíg nem szembesülünk azzal, hogy áramfogyasztásunk mekkora hányadát fizetjük ki feleslegesen, az ember nem foglalkozik ezzel a látens fogyasztási hányaddal.

A szembesítés legjobb eszköze az áramfogyasztás mérő. Körülbelül fél óra alatt kimérhető a háztartásunkban található összes készülék készenléti fogyasztása. Ezt követően a készülékek átlagos napi használatának becslésével azt is könnyen kiszámolhatjuk, hogy éves szinten mennyi pénzt és áramot takaríthatnánk meg ennek részleges vagy teljes küszöbölésével.

Sokan nem jutnak el az otthoni készenléti fogyasztás kiméréséig. Mérés nélkül is könnyen szemléltethető, hogy egy átlagos magyar háztartás mennyi pénzt dob ki emiatt az ablakon. A Tárki által végzett kutatás - energiaárváltozással korrigált - adatai alapján a Zöldpolc webáruház becslése szerint 2009-ben egy magyar háztartás átlagos villanyszámlája havi 7.491 Ft volt. Nyugat-európai felmérések azt mutatják, hogy a teljes áramfogyasztás 15%-át a készenléti fogyasztás teszi ki. Ez közel 2 havi villanyszámlának felel meg, ami éves szinten kb. 13.500 Ft plusz kiadást jelent!

Egyes otthonokban ehhez képest jelentős eltérések mutatkozhatnak. Tudtad, hogy az LCD és plazma tévék akár 20-30W áramot is fogyasztanak készenléti állapotban? A napi 4,5 órás magyar tévénézési átlaggal számolva ez évente 6.800 – 10.000 Ft plusz kiadást jelent, és ez csak a televízió!

A készenléti fogyasztás nagysága tehát nem elhanyagolható, nem is beszélve az erre jutó energiatermelés környezeti hatásairól. Ma már számos megoldás létezik, mellyel automatizálható a használaton kívüli készülékek áramtalanítása. Gyorsan megtérülő befektetés, melynek érdemes utána járni.

(www.szelektiv.hu)