egészséges életmód
#Zöldövezet

Tippek: így élj környezettudatosan és egészségesen!

2010.09.12.
2 perces olvasási idő

A családunk és önmagunk biztonsága az életünkben majdhogynem első helyet élvez. Ezért most következő cikkünkben 15 tippet szeretnénk adni ahhoz, hogy hogyan éljünk egy szebb, biztonságosabb, zöldebb és tisztább világban!

1. Ha lehetséges, mindig olyan élelmiszereket vásárolj, amelyek üvegben, kerámiában vagy fém dobozban vannak, ugyanis a műanyag sokszor káros anyagokat enged az élelmiszerekbe! Ugyanerre figyelj otthon is, ha valamit tárolni szeretnél!

2. Használjunk mindig újrahasznosítható, vagy vászon bevásárlótáskát! Minél kevesebb műanyagot használunk, annál kevésbé szennyezzük a környezetünket, ezáltal tisztább lesz a levegő, a víz és az étel is, amit eszünk.

Tippek: így élj környezettudatosan és egészségesen!3. Válassz fagyasztott, szárított, vagy friss élelmiszereket a dobozos vagy konzerv élelmiszerek helyett! A konzervek ugyanis gyakran káros műanyag gyantát tartalmazhatnak!

4. Válaszd a természetes anyagokból készült játékokat! Az olyanokat, amelyek gyapjúból, gyapotból, fából vagy egyéb vegyianyag-mentes természetes anyagból készültek!

5. Kerüld az olyan játékokat, amelyek polivinil-kloridot (PVC) vagy polikarbonátot tartalmaznak! Ezeknek ugyanis egészségkárosító hatásuk van! Ha azonban mégis ilyet vásárolsz, válaszd azokat, amelyeken a ftalát-mentes, vagy a BPA-mentes felirat szerepel!

6. Ahelyett, hogy ásványvizeket vásárolnál, teszteld a csapvizeteket! Ha szükséges, használj víztisztítót! Ha pedig messzebbre mész, mindig tarts magadnál egy rozsdamentes acél kulacsot, tele vízzel! Hidd el, sokkal egészségesebb!

7. Maradj távol azoktól a termékektől, amelyek vinilt tartalmaznak! Ügyelj különösen a műbőrökre! Sok közülük tartalmazhat hasonló mérgező származékokat!

8. Keresd az újrahasznosítási kódot a csomagoláson! (#1-#7) Próbáld a legkevesebb káros anyagot tartalmazókat vásárolni! (#1PETE; #2 HDPE; #4LDPE; #5PP) Próbáld magad távol tartani a következő jelzésektől: #3PVC; #6PS; #7!

9. Válaszd a legkevesebb csomagolást tartalmazó megoldást! Vásárolj nagyobb mennyiségben! Az eredmény ugyancsak kevesebb műanyag, tisztább környezet!

10. Rakd újrahasznosítható konténerekbe, vagy dobd ki azokat a műanyag tárolóedényeket, amelyeken repedések keletkeztek! Ezek a karcolások vagy repedések ugyanis a melegágyai a kórokozóknak és a baktériumoknak! Hogy meghosszabbítsd a műanyagok élettartamát, mindig langyos, szappanos vízben mosd őket!

11. Ne melegíts műanyagokat! Különösen, ha zsíros ételeket tartalmaznak! Így ugyanis, a károsanyag-szivárgás csak még nagyobb lesz!

12. A mikrohullámú sütőbe csak kerámiát vagy bögrét rakj! Ne használj műanyag csomagolásokat!

13. Ne használj műanyag tányérokat, vagy evőeszközöket! Ha pedig már muszáj, akkor válassz lebomló, vagy komposztálható műanyagot! Ma már egyes boltokban ilyen is kapható!

14. Ha műanyag tárolókat használsz, mindig győződj meg arról, hogy lehűtöd az élelmiszert, mielőtt belerakod! Ne feledd, a savas, vagy zsíros élelmiszerek még inkább elősegítik a káros anyagok kioldását! Azokat tárold kerámiában vagy üvegben!

15. Próbálj természetes anyagokat használni a házon belül is! Például, ha függönykarnist vagy egyéb más kiegészítőt vásárolsz!

(Cs.B.)

(webmd.com)