test
#Testi problémák

A fiúk aggodalmai - avagy hogyan fogadd el magad?

2014.05.15.
2 perces olvasási idő

Tizenéves srác vagy, és fülig bele vagy esve valakibe. Viszont ha meglátod magad a tükörben, elborzadsz? Állandóan furcsán áll a hajad? Esetleg úgy gondolod, hogy túl sovány vagy kövér vagy? A felsőtested olyan, mint egy beteges 9 éves srácé? Az egyetlen megoldás az, hogy életed végéig elkerülsz minden romantikusabb kapcsolatot, ugye?

Nem ez a megoldás! Ezzel a problémával nem csak te vagy így, hanem a tinik és a felnőttek nagy része küzd vele. A bizonytalanságod a testeddel kapcsolatban nem kell, hogy visszatartson bármiben is!

Ez nem csak a csajok dolga

Mindenki tudja, hogy a lányok aggódnak, hogy hogyan néznek ki. Ez nem jelenti azt, hogy a fiúknak tilos ezt tenni. Kutatások szerint egyre több férfi aggódik a súlya miatt. A férfiak egy része fogyni szeretne, a másik része pedig hízni akar -izomzat építés céljából- sőt, sokan mindkettőt szeretnék. A fiúknál nem az a lényeg, hogy valójában milyen is az alakod, sokkal inkább az számít, hogy legyőzd bizonytalanságodat a külsőddel kapcsolatban.

Az önbizalom nagyon fontos!

Sok férfi szégyelli mutogatni a testét olyan publikus helyeken, mint például strandon vagy a szaunában. fogadd el magadNagyon sok férfi fél attól, hogy olyan szituációba kerül, hogy le kell vennie a felsőjét, vagy esetleg meztelenre kell vetkőznie.

Az emberek testideálokat alkotnak, aminek mindenki meg akar felelni. Azok az emberek, akiknek nem felel meg a saját testük, önbizalomhiányban szenvednek, és ez sok helyzetben hátráltatja őket. Egyesek napokat töltenének a konditeremben csak azért, hogy elérjék a számukra elfogadható alakot. Sokaknak még a szex sem lehet felhőtlen szégyenlősségük miatt.

Készülj a szexre!

Szóval rosszul érzed magad a testedben? Kell-e várnod a szexszel, míg ez az érzésed megváltozik?
Tedd fel a kérdést önmagadnak: tudnád élvezni? Ez az egész önbizalmasdi nagy hatással van rá. Természetesen élhetsz nemi életet, de a szex csak akkor lehet tökéletes, ha megbízol önmagadban, és nem kell szégyenlősködnöd.

Persze a szex nem csak erről szól, hanem a védekezésről is. A nemi betegségek és a nem kívánt terhesség elkerülését is figyelembe kell venned amellett, hogy hogyan érzed magad a bőrödben. Fontos, hogy ezeket minden esetben megbeszéld a partnereddel!

Barátkozz meg a testeddel!

Szeretnél végre készen állni a szexre? Vagy szeretnéd még halogatni a dolgot? Bármelyiket is választod, tanuld meg szeretni a tested. Kövesd ezeket a lépéseket:
- Akkor jössz rá, hogy nem vagy megelégedve a testeddel, ha meglátod mit lehetne rajta változtatni. Amikor egy srác eléri a serdülőkort, teste hirtelen elkezd változni és normális, hogy furán néz ki, ezért szégyenkezik a teste miatt. Emellett a szégyenkezés a média, vagy más emberek hatására jöhet létre. Ez az egész a kultúrából fakad: a fiúk arra törekednek, hogy elérjék azt az irreális alkatot, amit a média sugall nekik.
- Kerüld el azokat az embereket és dolgokat, melyek azt sugallják, hogy hogyan kéne kinézned. Kapcsold el az erről szóló TV- műsorokat, tedd le az erről szóló újságokat! Ne menj bele olyan beszélgetésbe a barátaiddal, hogy például mennyit „nyomnak fekve” és, hogy mekkora a bicepszük.
- Nézz rá a családodra, vizsgáld át a régi családi képeidet, nézd meg, hogy szüleid hogyan néztek ki régen. Keress hasonlóságokat! Kérdezd meg a szüleidet hogy néztek ki ilyen korukban! Ez az egész a genetikán alapul, valószínűleg a jövőben hasonlítani fogsz rájuk.
- Nézegesd magad a tükörben! Talán szörnyen hangzik? Lehet, de ez nagyon jó megoldás, hogy elfogadd saját tested olyannak, amilyen. Szeresd a tested, bármilyen alakú és formájú is legyen!

(G.V.)

Kapcsolódó címkék

fiúknak