covid
#Testi problémák

A tinik agya gyorsabban öregedett a világjárvány alatt?

2023.02.24.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint amellett, hogy egyes tinédzsereknél mentális egészségügyi problémákat okozott, a COVID-19 világjárvány okozta stressz felgyorsította a serdülők agyának öregedési folyamatát is.

A járványt átélt tinédzserek agyvizsgálatai olyan fizikai elváltozásokat mutattak ki, amelyek a járvány előtt vizsgált hasonló korcsoportok agyában nem fordultak elő – áll a Biological Psychiatry: Global Open Science című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A pandémiás agyvizsgálatok csökkentett vastagságot mutattak az agykéregben, amely szabályozza az olyan feladatok elvégzésére való képességet, mint a tervezés, a figyelem és az érvelés. A vizsgálatok az amigdala növekedését is kimutatták, amely szabályozza a félelmet és a stresszt.

Ezek a változások az idősebbekre jellemzőbbek, vagy azokra, akik gyermekkorukban jelentős traumákon estek át – áll a tanulmányban.

Egyelőre nem tudják, hogy a változások véglegesek-e

Körülbelül három év volt az agy korkülönbsége – nem számítottunk ekkora növekedésre, mivel a bezárás kevesebb mint egy évig tartott” – mondta Ian Gotlib, PhD, a Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora és a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány 8 évvel ezelőtt kezdődött a San Francisco-öbölben, hogy felmérjék a depresszió nemek közötti különbségét. A tanulmány szerint kétévente kellett MRI-vizsgálatot végezni az agyban, de ezt az idővonalat megzavarta a járvány.

A kutatók végül 2016 novembere és 2019 novembere között, a világjárvány előtt 81 tinédzser agyvizsgálatát elemezték, és összehasonlították azokat 82 másik tinédzserével 2020 októbere és 2022 márciusa között, a világjárvány idején.

Az agyuk fizikai változásain kívül a második csoport több mentális egészségügyi problémáról számolt be, mint például a szorongás és a depresszió. Gotlib azt mondta, nem világos, hogy a változások véglegesek-e. Az sem ismert, hogy a felgyorsult agyi öregedés okozta-e a problémákat.

Ezt még nem tudjuk – 20 éves kortól kezdjük az összes résztvevő újraszkennelését, így jobban meg fogjuk érteni, hogy ezek a változások fennmaradnak-e, vagy elmúlnak idővel” – mondta a The Guardian szerint.

(KamaszPanasz - teens.webmd.com)