fogszabályzó
#Testi problémák

A helyes fogápolás fogszabályozó viselése során

2022.02.28.
2 perces olvasási idő

A fogszabályozó kezelésekhez eleinte nehézkes lehet hozzászokni. Attól függően, hogy milyen fogszabályozót kapott, megváltozhatnak étkezési szokásai, vagy a napi fogápolás is másképpen zajlik majd. Ha nem kivehető fogszabályozót visel, akkor íme néhány jó tanács ahhoz, hogy mit fogyasszon kezelése során, illetve, hogy hogyan tartsa tisztán fogait. (x)

A helyes fogápolásÉtkezés fogszabályzó viselése során

Attól függően, hogy milyen fogszabályozót használ, előfordulhat, hogy átmenetileg ehhez kell igazítania étkezési szokásait. Amennyiben fogszabályozója nem kivehető, kerülje a kemény, ropogós élelmiszereket, úgymint az almákat és a dióféléket. Mindemellett szigorúan kerülje a ragadós élelmiszereket, például a gumicukrokat és egyéb édességeket.

Ha fogszabályozója kivehető, akkor étkezés előtt mindig távolítsa el azt, és viselése során csak tiszta vizet fogyasszon. Ne felejtse el alaposan megmosni fogszabályozóját, mielőtt visszahelyezné a szájába.

Fogmosás fogszabályozó viselése során

A fix, nem kivehető fogszabályozók elsőre megnehezíthetik az alapos fogmosást, azonban ez a kezelés során is épp olyan fontos feladat marad, mint előtte és utána. Íme néhány hasznos tipp ehhez:

  • Először óvatosan sikálja végig az ínyvonalát 45°-os szögben.
  • Helyezze a fogkefét a fogszabályozó tetejére (szálakkal lefelé), majd óvatosan sikálja meg, hogy eltávolítsa róla a lerakódott ételmaradékokat és egyéb szennyeződéseket.
  • Ez után a szabályozó alját is mossa meg, hasonló óvatossággal.
  • Fogait a szokott módon, körkörös mozdulatokkal mossa, és szánjon egész szájára legalább 2 percet.

Ha kivehető vagy láthatatlan fogszabályozót visel, akkor szimplán távolítsa el, majd a szokott módon alaposan mossa meg fogait.

Fogselymezés fogszabályozó viselése során

A fogselyem használata különösen fontos a fogszabályozó kezelés során, hiszen ilyenkor az ember szájában további apró rések vannak, amelyek közé az ételmaradékok és a lepedék lerakódhatnak. Ezeket a szűk réseket nem mindig lehet elérni fogkefével, ezért fogselyemre lesz szükség.

Keressen olyan fogselymet, amelynek végei vékonyítottak, hogy könnyebb legyen befűzni őket a fogszabályozó és a fogak közé. Alternatívákként kipróbálhatja még az interdentális fogkeféket és a szájzuhanyokat is.

Fogszabályozó viselése során viasszal bevont fogselyem használata javasolt, mert a viasz nélküli fogselymek szálai könnyebben beleakadnak a fogszabályozóba.

Amennyiben kivehető fogszabályozót használ, természetesen elég csak eltávolítania azt a fogselymezés idejére.

Ha pedig professzionális fogászatot keres, akár gyermeke, akár saját fogszabályzására, akkor válassza a Móricz Dental Fogászatát. Többféle fogszabályzási lehetőséggel várják Önt, a legjobb fogszabályzó szakemberek. Tudjon meg többet lehetőségeiről és kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogszabályozás árak!