fogmosás
#Testi problémák

Fogmosás – miért olyan lényeges?

2020.11.06.
2 perces olvasási idő

A helyes szájhigiénia egyik legfontosabb eleme az alapos és rendszeres fogmosás. Nem tűnik túl vonzónak, mert e mögött nincsenek „fehérítő csíkok”, „titkos terápiák” vagy „filmcsillagoknak szóló exkluzív kezelések”. Miközben egyértelműen ez jelenti az alapot a ragyogó és elsősorban egészséges fogakhoz. Miért kell különös figyelmet fordítanunk rá és mire kell emlékeznünk? Mivel fenyeget ennek elhanyagolása? (x)

A helyes fogmosásMiért olyan fontos a fogmosás?

Gyerekkorunktól azt tanuljuk, hogy naponta legalább kétszer, reggel és este két percig mossunk fogat. Talán ezért se kelt akkora meglepetést ez a megállapítás. De tudjuk-e, miért is olyan fontos ez?

- fogszuvasodás

A fogszúvasódással nem lehet viccelni. Ez valójában egy fertőző betegség, mely nagyon könnyen terjed egyik emberről a másikra. Időnként ravasz és észrevétlenül rombol. Néha látványos károkat okoz a fogazatban. Az egész szájüreget megfertőzve a teljes szervezetre veszélyes lehet. Az elromlott fogak ugyanis számos más súlyos betegséget előidézhetnek. Az „elhanyagolt hegycsúcs” problémája nem marad a szájüregben és tovább, „lejjebb” terjeszkedhet. Szerencsére a fogszuvasodás leállítható, lassítható vagy akar teljesen meg is állítható jó fogkrém használatával és a fogak, a nyelv, a fogíny és a szájpadlás rendszeres tisztításával.

- egészséges szájüreg

Fogak, nyelv, íny…nagyon fontos, hogy nem csak a fogakat kell megmosni. Természetesen a fogak igénylik a legalaposabb tisztítást, de a szájüreg többi része is remek hely a baktériumok számára a szaporodásra, amelyből nagyon hamar lepedék, majd fogkő keletkezik. A nyelv es az íny gyengéd tisztítása tehát nem egy szeszély vagy a modern világ kitalációja. Az az érv, hogy régen az emberek nem mosták meg a nyelvüket és ez mégse okozott világvégét, csak a tudatlanságunk eredménye, mely szerencsére mára egyre kevésbé jellemző.

- szép, fehér mosoly

Az esztétikai kérdések gyakran az egészséges kezelések velejárója. Ebben az esetben azonban különösen megfigyelhető, tehát nagyon megéri. Folyamatos visszajelzést kapunk. Az egészséges fogak gyakran fehér fogakat jelentenek. A fehérebb fogak növelik a társadalmi befogadást. Még ha hangosan nem is dicsérik az emberek, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy kivételesen előnyünkre válnak a szép fehér fogak.Fogmosás

Helyes fogmosás

Senki se vonja kétségbe, hogy a genetikai hajlam nem befolyásolja a fogak állapotát. Arról se akar senki se meggyőzni, hogy a hollywoodi fogászati kezelések nem hoznak eredményt. De előbb saját magunknak kell mindent megtennünk a szép és egészséges fogakért, kezdve a rendszeres fogmosással. Egy jó fogkefével és egy jó fogkrémmel.

- a fogkefe kiválasztása

Az elektromos fogkefe előnye a manuális fogkefékkel szemben megkérdőjelezhetetlen. Az elektromos fogkefe által generált mozdulatszám össze se hasonlítható hatékonyságot garantál. Ugyanakkor, ha szeretnénk komplexen és professzionálisan megközelíteni a problémát, érdemes elgondolkodni az Oral-B szónikus-forgó fogkefén. A készülék adta kivételes lehetőségek egy teljesen új emelik a fogápolást. Ez a készülék a valódi fogászati eszközök és a szónikus fogkefék tulajdonságait egyesiti.

- fogmosási technika

A fent említett fogkefe típusok semmilyen további fogmosási technikát nem igényelnek. Még a fogkefére kifejtett nyomóerőre se kell figyelnünk, mert a speciális nyomásellenőrző ezt elvégzi helyettünk. A hagyományos kézi fogkefe sokkal több odafigyelést igényel tőlünk. A fogak tényleges megfelelő megmosásához nagyon oda kell figyelnünk és alaposnak kell lennünk. Egyrészről ez elég egyszerűnek tűnik, de tényleg nagyon kevesen tudnak tökéletesen és helyesen fogat mosni.

- a fogkrém kiválasztása

A fogkrémet egyéni igények szerint kell kiválasztani. Gyakran választjuk a fogfehérítő pasztát, de nem vesszük figyelembe, milyen hatással van a fogzománcra es az ínyre. Tökéletes egyesítése a fogaink professzionális ápolásának és a fogfehérítő tulajdonságoknak az Oral-B Gum & Enamel Repair Gentle fogkrém. Ez a formula egy abszolút ideális megoldás, mert egyesíti a gyengédséget és a hatékonyságot.

- megfelelő kefefej

Az igényeinknek megfelelő fejet válasszuk. Ne feledjük, hogy nem csak 3 havonta, vagy a sörték elkopásakor kell kicserélni, hanem egy baktériumos vagy vírusos fertőzés után is.

- rendszeresség és megfelelő időtartam

Ne feledjük, hogy minimum naponta kétszer két percig mossunk fogat és próbáljuk elérni az összes felületet és a rejtett helyeket.

Mire figyeljünk még?

  • A fogselyem használata segít a legjobb fogkefével sem elérhető ételmaradékok eltávolításában.
  • A szájöblítés hatására végleg megszabadulunk minden maradéktól és fertőtlenítjük a mikro sérüléseket.
  • A megfelelő táplálkozás kiváló kiegészítése és fenntartása a higiéniának. Ha ellátjuk a szervezetet a szükséges ásványi anyagokkal es vitaminokkal, növeljük az esélyét, hogy jó állapotban tartsuk a fogainkat.