pattanás
#Testi problémák

5 tipp a pattanások eltüntetésére

2023.09.05.
3 perces olvasási idő

A bőrproblémák önmagukban és kollektívan egyaránt képesek megkeseríteni mindannyiunk életét. A leggyakoribb a már tinédzserkorban jelentkező pattanás, amivel több okból kifolyólag sokan még felnőtt korban is küszködnek. Sokan csak legyintenek az aknés bőrre, mert csupán egy esztétikai problémaként azonosítják, pedig utózöngéi túlmutathatnak egy egyszerű hiúsági kérdéskörön.

A krónikusan megjelenő pattanások olyan önbizalomhiányt – és ebből kifolyólag – belső szorongást is képesek okozni, amely súlyos esetben akár depresszióhoz is vezethet. Ne vedd félvállról a problémát – figyelj oda, és ismerd meg a leghatékonyabb kezelési módszereket cikkünkből!

Túl a szépséghibán: a pattanások kezelésének fontossága

A pattanásos bőr számtalan kellemetlenséget okoz. Az ember szinte azonnal kizuhan a komfortzónájából, amikor egy látványos helyen megjelenő szépséghibával kell egy fontos szituációban helytállnia. Biztosan te is átélted már azt a nyomasztó érzést, amikor életed egyik meghatározó napján pattanással az arcodon ébredtél.

A tünetek kamaszként, 12-24 év között jelennek meg először, de gyerekként még sokkal elfogadóbban tekintünk rájuk. Ebben az időszakban ugyanis, a környezetünkben minden negyedik kortárs küzd a pattanásos bőrével, így a probléma kevésbé tekinthető egyedi esetnek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor el lehet bagatellizálni az aknés bőr kezelését, hiszen az önértékelési gondokban a pattanások már ennyi idősen is jelentős szerepet játszhatnak.

Amíg serdülőkorban nagyobb százalékban a fiúknál jelennek meg a bőrhibák, felnőttként a nők küzdenek többet az eltömődött pórusaikkal. Ennek oka, hogy a nők később is jelentős hormonális változásokon mennek keresztül, akár a menstruációs ciklus, a gyermekvállalás, illetve a hormontabletták szedése miatt. Egy szó, mint száz, kortól függetlenül, érdemes időben megismerkedni a különböző tünetkezelési lehetőségekkel!

5 hatékony bőrápolási tanács a pattanások eltüntetéséért

A megfelelő bőrápoláshoz érdemes mindig megkeresni a probléma gyökerét. A pattanásos bőrt okozhatja a genetika, a gyógyszerszedés, a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő kozmetikumok használata stb. A lényeg, hogy mielőtt bármibe belevágsz, ismerd meg a szépséghiba kiváltó okát, mert a koncentrált problémakezelés esetén gyorsabban véget vethetsz a kellemetlen tüneteknek!

1) Fokozottan figyelj a higiéniára!

A kézmosás nem kizárólag a vírusos és bakteriális fertőzések megelőzésében játszik fontos szerepet, a bőrünk egészségének fenntartását is elősegíti. Ezen túl, felejtsd el a pattanások „kinyomkodását”! A kézmosás sajnos nem szabadít meg az összes lehető szennyeződéstől, mi több, ezzel a folyamattal súlyosbíthatod a helyzetet. Ennek oka, hogy a nyomás hatására mélyebb rétegeket is érintesz, aminek következtében a pattanás még jobban begyullad.

2) Tulajdoníts jelentőséget a részleteknek!

Az ördög mindig a részletekben rejlik, és ez az aknés bőr esetében sincs másképp. Olyan apró figyelmességekkel is csillapítani tudod a tüneteket, minthogy megválogatod a ruháid anyagát, vagy sűrűn ágyneműt cserélsz.

Elsőre furcsán hangzik, pedig tényleg így van! Például a nyári melegben, ha nem megfelelően szellőzik egy ruha, azonnal előidézheti a csúfos pattanásokat, a műszálas anyagok pedig ilyen téren, szinte mindig „tiltólistán vannak”. Ezen túl a pórusok sokszor hanyagság okán is eltömődnek, mint például a rendszertelen ágyneműcsere miatt. Hogyan? A válasz egyszerű: alvás során a hajad zsírossága érintkezik a párnahuzattal, majd a bőröd is, amire mindez negatív hatást gyakorol.

3) Használj természetes összetevőkkel rendelkező készítményeket!

Ha van olyan egészségügyi terület, ahol kifejezetten hatalmas segítséget nyújtanak az alternatív, természetes és növényi gyógymódok, akkor az bizony a bőrápolás! Szerencsére a pattanásos bőr esetében számos ilyen jellegű megoldás létezik, amelyek közül mindenképp próbáld ki

a sószappant, ami a tág pórusú bőr legjobb barátja;

a teafaolajat, amiből elég 15 csepp 1 dl vízbe, és máris frissíti és tisztítja a bőrt;

a mézet és a kurkumát, hiszen amíg a méz a „jobbik fajta” antibiotikum-forrás, addig a kurkuma intenzív gyulladáscsökkentő hatással bír;

a borsmentát, mert nyugtató és hűsítő hatásának köszönhetően csökkenti a bőrirritációt!

4) Hidratálj rendszeresen!

A bőrápolás egyik alappillére a rendszeres vízfogyasztás, hiszen a testünk 70%-át víz képezi. Nem véletlen, hogy akármi is történik velünk, az első dolog, amit megkérdeznek tőlünk, az a folyadékbevitel mennyiségéhez kapcsolódik. A víz ettől függetlenül nem kizárólag az energikusság mozgatórugója, a méreganyagok eltávolításában is hatalmas szerepet játszik. A megfelelő folyadékbevitel mellett a hyaluronsav is segíthet a bőrápolásban, ugyanis biztosítja a megfelelő nedvességtartalmat, hidratál.

5) Konzultálj szakemberrel!

Ha úgy tapasztalod, hogy a rendszeres, körültekintő odafigyelés és bőrápolás mellett a tüneteid nem csillapodnak, akkor mindenképp keress fel egy profi kozmetikust és/vagy bőrgyógyászt, aki számos alternatívát kínál majd a gyógyuláshoz. Ebben az esetben érdemes utánakérdezned az antibiotikumos kúráknak, a helyi és kombinált kezeléseknek vagy az oxigénfúziónak. (Az oxigénfúzió egy speciális, de természetes technológia a pattanások eltüntetésére.)

A pattanásos bőrrel kapcsolatos tévhitek

A pattanásos bőr kezelésével kapcsolatban sok tévhit kering, ezért mindig megbízható forrásokból tájékozódj! Éppen ezért mindenképp jegyezd meg, hogy ilyen szempontból a napozás hatékonyságára nincsen tudományosan alátámasztott bizonyíték, mi több, a zsíros ételek és a csoki fogyasztása sem járul hozzá a probléma kialakulásához!

(KamaszPanasz)